Podezřelé transakce Unionky zastavil až její pád

  • 5
K řadě obvinění podaných na bývalé šéfy Union banky ve středu přibyla další čtyři. Státní zástupce Alexandr Dadam viní bývalé manažery, že neoprávněně vyplatili společnosti Invesmart 35 milionů korun. Dalšímu převodu asi třiceti milionů podle Dadama zabránil až krach banky.

Mezi hlavní obviněné patří Radovan Vávra, který Union bance šéfoval v době krachu.

Jeho tři podřízení ředitel pro obchod Tomáš Michal, místopředsedkyně představenstva Alena Pejčochová a vrcholný manažer společnosti Union Group Radek Žingor, mu měli svými kroky připravit cestu a materiály, o něž se mohl při vyvedení peněz opírat.

Prostředky převedené na Invesmart podle Dadama měly pokrýt náklady, které společnost vynaložila při vstupu do Union banky a její matky Union Group.

"První částka byla vyplacena loni v únoru. K připravované další transakci nedošlo. Banka se ocitla v problémech a uzavřela pobočky. Navíc se k prvnímu vyvedení aktiv negativně postavila Česká národní banka," vysvětlil Dadam.

Poslední obvinění nejsou zdaleka jediná. V souvislosti s krachem Union banky kriminalisté prošetřují  několik desítek trestních oznámení na vedení banky.

Drobní vkladatelé jich podali 32, po jednom oznámení podali akcionář banky, Česká národní banka a anonym. Dadam společně s policií prověřuje 13 podezřelých transakcí a stíhání dalších osob nevyloučil.

,