Češi dostanou tolik plynu a v takových termínech, jak budou potřebovat, tvrdí Rusové.

Češi dostanou tolik plynu a v takových termínech, jak budou potřebovat, tvrdí Rusové. | foto: Reuters

Plyn do Česka bude proudit i po dně Baltu

  • 5
Ruský státní gigant Gazprom chce za pět let začít dodávat do Česka plyn i jiným plynovodem než tím stávajícím přes Ukrajinu a Slovensko. Pro část dodávek chce využít budovaný Severoevropský plynovod Nord Stream, který vede z Ruska do Německa po dně Baltu.

Od roku 2012 by jím mohl přicházet plyn pro tuzemskou firmu Vemex, která patří právě Gazpromu a jejíž podíl na trhu s plynem dosahuje zhruba pět procent. Gazprom s Vemexem v minulých dnech uzavřel kontrakt právě do roku 2012 s možností prodloužení o pět let. Týká se půl miliardy kubíků plynu ročně.

"Tento kontrakt zkvalitní a zlepší dodávky plynu do České republiky," řekl první zástupce generálního ředitele Gazprom Exportu Sergeje Jemeljanova.Jemeljanov. Podle něj lze už teď do Česka dodat plyn i z jiné strany, například plynovodem Jamal vedoucím přes Bělorusko a Polsko.

"Češi dostanou tolik plynu a v takových termínech, jak budou potřebovat. Nemusí se obávat, jakou cestou k nim plyn přijde," dodal Jemeljanov.

Majitel stávajícího tranzitního plynovodu na našem území je dominantní plynárenská firma RWE Transgas, respektive její dcera TransgasNet. "Nebereme další dodávky plynu jinou cestou jako konkurenci. Prostě bude více možností a také my chystáme investice," uvedl mluvčí společnosti Martin Chalupský.

TransgasNet totiž chce právě do roku 2012 zprovoznit nový plynovod Gazela za patnáct miliard korun, který by propojil Severoevropský plynovod na naše území.

Přes naše území by pak byla Gazela napojena do Bavorska. "Zůstaneme tedy i při otevření další cesty plynu z východu na západ tranzitní zemí," řekl Chalupský. Stávající plynovod TransgasNetu navíc podle něj může být do budoucna využíván pro dodávky plynu z jihovýchodní Evropy či z Íránu, kde se chystá stavba plynovodu Nabucco.

Strach z toho, že by Česko přišlo o lukrativní tranzit ruského plynu do západní Evropy, nemá ani ministerstvo průmyslu. "Naopak, další cesta posílí bezpečnost dodávek," reagoval Jan Zaplatílek z ministerstva.

A za jaké ceny k nám bude do budoucna plyn z Ruska proudit? "Ceny se budou vyvíjet podle cen ropy a ropných produktů, to platí pro celý evropský trh. Ve všech dlouhodobých kontraktech, které máme, existuje cenová formule. Ale obě strany mohou vyvolat cenovou revizi," říká bez dalších podrobností Jemeljanov.

Nepotvrdil také, že by Gazprom nějak zvýhodňoval ceny plynu prodávaného přes Vemex. Gazprom Export podle něj nechce přes Vemex příliš tlačit na kolos RWE Transgas, kterému dodává až devět miliard kubíků plynu ročně a má s ním smlouvu o dodávkách na dalších 35 let.

"Nechceme vyvolávat zbytečnou konkurenci mezi RWE a Vemexem. Výrobcem i dodavatelem plynu je jedna společnost, Gazprom. Když bude zájem na trhu, budeme prodávat," říká Jemeljanov.

Obdobně jako má Gazprom v Česku Vemex, má podle něj své dcery i v dalších zemích Evropy, například v Německu, ve Francii, Itálii či ve Velké Británii. Spekulaci, zda se bude v budoucnu Gazprom zajímat například o koupi celého RWE Transgasu či jeho části TransgasNet, nechtěl Jemeljanov komentovat. "Na takové otázky se neodpovídá," řekl s úsměvem.