Pivo desítka už není desítka. Kvůli daním

  • 14
Každý pivař už tuhle otázku slyšel: "Dáte si desítku, nebo dvanáctku?" Pokaždé, když si host v restauraci zvolí první možnost, je vlastně ošizen. Stejně tak v obchodech, sáhne-li po lahvích s cedulkou "Desetistupňová piva".

Desítka není desítka. Zákony dávají možnost pivovarům vařit piva, která jsou v lepším případě devítky. Narazit se dá i na osmičky.

Proč to pivovary dělají? "Kvůli daním. Počítají se podle stupňů, ale zaokrouhluje se přitom na celá čísla dolů. Takže hektolitr piva těsně pod deset stupňů je levnější," vysvětluje vrchní sládek Staropramenu František Šámal

"A pro konzumenty nejsou stupně to hlavní. Rozhoduje i obsah extraktu, nachmelení, hořkost."

Pivovary, které vaří "pravou" desítku, přesto existují. Většinou svou výrobu drží kvůli tradici, aby zachovaly lety prověřený postup.