Cizinci v Holandsku při koupi vozu nepořídili. Teď bude Peugeot platit. Ilustrační foto | foto: Peugeot

Peugeot nechtěl prodávat do ciziny, bude platit

  • 5
Brusel vyměřil francouzskému Peugeotu tučnou pokutu. Holandská dcera automobilky měla nutit dealery, aby neprodávali vozy zákazníkům z jiných zemí EU. V Holandsku byly totiž ceny ve srovnání s ostatními členy, především Německem a Francií, mnohem níž. Takové chování ale přijde automobilku draho.

Komise vyměřila společnosti Peugeot a její nizozemské pobočce pokutu 49,5 milionu eur, tedy zhruba 1,5 miliardy korun. Evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová si ale nemyslí, že by sankce byla příliš tvrdá.

"V automobilovém průmyslu je takové chování zvlášť nebezpečné, protože auto je druhou nejdražší položkou v domácím rozpočtu," zdůvodnila verdikt.

Automobilka Peugeot měla v letech 1997 až 2003 prostřednictvím svojí holandské dcery bránit svým prodejcům, aby vozy prodávali lidem trvale žijícím mimo Holandsko. Odměna dealerů se odvíjela od toho, zda vůz skončil v Holandsku či za hranicemi. V případě cizinců byly odměny nižší, a prodejci je proto diskriminovali.

Těm prodejcům, kteří přesto příliš spolupracovali se zahraničními zákazníky, automobilka pohrozila, že jim nebude dodávat vozy v takovém počtu jako dosud, uvedla komise v tiskové zprávě.

Komise přihlédla při vyměření pokuty také k tomu, jak dlouho se celý případ táhl. Chování hrubě porušilo pravidla Evropské unie, podle kterých mají zákazníci právo svobodně nakupovat kdekoli, uzavírá tisková zpráva.

Komise připomněla že podle výzkumu, který pravidelně provádí, se ceny aut bez daně v členských státech sbližují. - více zde.

,