Rikši se proháněly Brightonem rok a půl. Nyní musí kvůli strnulému výkladu práva zmizet. | foto: Profimedia.cz

Pestrobarevné rikši musejí pryč z britských silnic

  • 6
Dvanácti motorizovaným rikšám, které se vesele proháněly po brightonských silnicích, odzvonilo. Pryč ze silnic je vyhnalo absurdní rozhodnutí dopravních úředníků, kteří barevná vozidla označili za autobusy, které mají jezdit podle platného jízdního řádu, a ne se zastavovat nahodile jako taxíky.

Dvanáct vozítek, na kterých jsou vyobrazeny například motivy krávy, britské vlajky či jahody, se objevilo v přímořském letovisku Brighton v jižní Anglii v červenci. Majitel firmy TucTuc Dominic Ponniah je nechal přivézt z Indie a lidé se do nich podle jeho slov zamilovali. Vedle netradičního vzhledu se jim prý líbilo, jak šikovně se proplétají ucpanými ulicemi. Svezlo se jimi už tisíce pasažérů, řekl podle BBC Ponniah. 

Tuc tuc, rikša

Místní úřady ale loni na podzim rozhodly, že rikši by měly být registrovány jako autobusy, nikoliv jako taxíky, řekl Ponniah podle agentury AP. Dopravní komisař udělil firmě pokutu ve výši 8000 liber, v přepočtu asi 280 tisíc korun, za to, že rikši fungují jako taxíky, a trval na tom, že by měly jezdit podle zvláštního jízdního řádu a vyzvedávat cestující na označených zastávkách.

Za takovýchto podmínek ale rikši podle Ponniaha fungovat nemohou. "Snažili jsme se prosadit změnu legislativy tak, aby se přizpůsobila alternativním vozidlům," citoval ho server BBC.

Tuc tuc, rikša

To ale nevyšlo a Ponniah se rozhodl, že licenci na provoz rikš v úterý vrátí. "Nemůžeme dále jezdit kvůli archaickým normám, současný stav je nepřijatelný," komentoval své rozhodnutí. "Evidentně tu pro ně existuje trh, ale nemohou být registrovány vhodným způsobem"  dodal.

Ačkoliv původně se počítalo s tím, že by se vozítka rozšířila do dalších britských měst jako například do Londýna, Edinburgu, Birminghamu či Manchesteru, nyní se firma bude muset podle ČTK poohlédnout po vhodnějších místech v Evropě.