V roce 2030 budou muži chodit do penze až v pětašedesáti. Ilustrační foto.

V roce 2030 budou muži chodit do penze až v pětašedesáti. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Penze: největší změny se týkají žen s dětmi

  • 59
Čerstvá dohoda o prodlužování důchodového věku se nejvíc dotkne žen a hlavně žen s dětmi. Vyplývá to z přesnějších propočtů toho, na čem se v úterý dohodli zástupci čtyř parlamentních stran.

ČTĚTE TAKÉ:
Do důchodu půjdou lidé v pětašedesáti

INFOGRAFIKA
Kdy půjdeme do penze

Základem dohody je, že kolem roku 2030 budou jak muži, tak bezdětné ženy mít nárok na plnou státní penzi až v pětašedesáti letech.

Na tuto hranici se důchodový věk protáhne postupně, a to tak, že se bude pokračovat v dnešním prodlužování. S tím se mělo původně skončit v 63 letech v roce 2016.

Podle ministra práce Zdeňka Škromacha je zatím pevně dohodnuta jen tato základní myšlenka, zbytek se musí "doladit do konce září" před definitivní schůzkou šéfů ČSSD, ODS, KDU-ČSL a US.

Ale bude-li se postupovat podle dnešního principu, pak se důchod oddálí i ženám, které mají děti. I když zůstanou roky k dobru za vychované děti, budou dnešní třicátnice či čtyřicátnice chodit do penze až v 63 letech, o pět let později než generace jejich matek.

Přitom není jisté, zda roky k dobru za vychované děti do budoucna vydrží a zda se časem pětašedesátka nebude týkat všech - i matek. To by se vztahovalo až na ženy narozené v 70. letech, reforma by však tím pádem na něžné pohlaví dopadla ještě víc.

"Otázka, jak zvýhodňovat rodiče s dětmi, bude tématem dalších jednání po volbách," uvedl Škromach. Podle něho bude třeba zohlednit fakt, že o děti pečují i muži.

Navíc přibližování důchodu jako odměna za mateřství je v Evropě podle expertů ministerstva práce neobvyklá věc, nad níž se podivují orgány Evropské unie a která by mohla být chápána jako diskriminace.

Škromach i vyjednavač lidovců Jan Kasal dále uvedli, že do voleb vznikne zákon o zvýšení daňových úlev za důchodové spoření.

Ale jen pod podmínkou, že si lidé nebudou úspory vybírat hned při nástupu do penze jako dnes, což se nelíbí ani pojišťovnám. Dotované úspory by lidé měli nárok vybrat jen ve formě měsíčních dávek ke státní penzi.