Premiér Jiří Paroubek

Premiér Jiří Paroubek | foto: www.ct24.cz

Paroubek: Unii doženeme za 7 let

  • 91
Na průměr EU se Češi dostanou v roce 2013, odhaduje premiér Paroubek. Ekonomové se na Paroubkovu předpověď dívají skepticky, i když ji úplně nevylučují. S politikou současné vlády to ale rozhodně nepůjde, myslí si analytik PPF Pavel Kohout.

"Znamenalo by to, že by česká ekonomika rostla asi o 4,2 procentního bodu rychleji než průměr EU. To není vyloučené, protože přebujelé sociální státy jako Německo rostou hlemýždím tempem," uvedl Kohout. Zároveň by však bylo zapotřebí, aby česká ekonomika rostla šestiprocentním tempem. A to se podle něj s opatřeními, která prosazuje současný kabinet nepodaří.

Zatím se český HDP na hlavu pohybuje pod třemi čtvrtinami průměru evropské pětadvacítky.

"Není Unie jako Uine," připomněl analytik Patria Finance David Marek. Průměrné hodnoty počítané pro EU včetně deseti nových zemí ze střední a východní Evropy a také Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko, s jejichž přijetím se počítá, jsou podle něj výrazně jiné než průměrné hodnoty pro původní unijní patnáctku.

"Kdybychom chtěli obelstít reálnou konvergenci tímto způsobem, stačí zařadit ještě Ukrajinu a jsme hvězdy už dnes,"poznamenal.

V příštích letech může ČR podle Paroubka počítat se stabilním růstem ekonomiky v koridoru mezi čtyřmi až šesti procenty HDP ročně. Tento růst bude prý zesilován zhodnocováním koruny o 2,5 až tři procenta ročně.

"Zhodnocená česká koruna se může pohybovat k datu vstupu do Evropské měnové unie kolem 25 Kč za euro," zopakoval Paroubek své prohlášení z minulého týdne. - více zde

K růstu hospodářství přispějí zejména zdravé investice, takže ČR by měla pokračovat v politice investičních pobídek.

"Pokud nebudou investiční pobídky, zahraniční investoři se obrátí na adresy na východ od Česka," uvedl premiér.

K růstu budou prý napomáhat i peníze ze strukturálních a kohezních fondů EU, jejichž příliv premiér odhadl na 125 miliard korun ročně. Klíčovým faktorem bude podle něj rozvoj dopravní infrastruktury. V příštích letech by se mělo do této oblasti investovat 80 až sto miliard korun ročně," podotkl.