Parlamentní absence zabrzdily dluhopisy

Jen špatné disciplíně při hlasování může vládní koalice přičíst další sněmovní neúspěch. Opozici se podařilo zablokovat vládní návrh zákona o emisi dluhopisů na úhradu schodku státního rozpočtu za rok 2001 a části deficitu za rok 2000. Objem dluhopisů měl dosáhnout 37,651 miliardy korun.

Proti přijetí zákona vystoupili poslanci ODS. Zamítnout zákon se jim nepodařilo, v následném hlasování ale sněmovna nenalezla potřebný počet hlasů pro přijetí předlohy.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky se tak prodraží financování veřejného dluhu o několik desítek milionů korun.

"V touto chvíli a v této době jsou velmi nízké úrokové sazby, které by umožnily tyto dluhopisy vydat za naprosto optimálních ekonomických podmínek," řekl Sobotka. "Tím, že sněmovna tento návrh nepřijala, nutí v příštích měsících vládu, aby financovala tento deficit krátkodobými dluhopisy a pokladničními poukázkami, kde úročení je méně výhodné," dodal.

Kabinet zřejmě stejný návrh předloží sněmovně záhy znovu. "Je to v ekonomickém zájmu České republiky," tvrdí Sobotka.

Vládní koalice nedokázala být při hlasování kompletní. ČSSD před hlasováním sice opakovaně požádala o přestávku, ale všechny vládní poslance se jí do sněmovny dostat nepodařilo. Ze 101členné vládní koalice hlasovalo pro jen 82 poslanců. K přijetí zákona ale bylo zapotřebí 86 hlasů.

Při hlasování chybělo 14 sociálních demokratů a pět poslanců Unie svobody. "Je potřeba zlepšit koaliční disciplínu při hlasování, to je velmi vážné varování," prohlásil Sobotka.

,