Diskuse k článku

Kořalka z malin či kalvádos po francouzsku. Palírny čeká vrchol sezóny

Sezóna českých palíren je teprve na začátku, „žně“ pro paliče začnou až koncem srpna, kdy začnou dozrávat jablka. Ve Středočeském kraji totiž tvoří až 80 procent produkce. Výroba domácí pálenky s sebou přináší jistá omezení, která se týkají omezeného množství alkoholu, tak původu zpracovávaného ovoce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

P70e23t74r 19J62a22r70o48š 6673122111

Maliny? Snad jedine dobre nakvaseny. Ja videl zralou malinu naposledy pred mesicem. Ted uz je vse davno suchy.

Ale fakt bych nechtel sbirat 50 litru malin na kvas, coz je u nas minimalni pozadovane mnozstvi pro vypaleni.

0/−1
1.8.2018 1:06

J29a88n 50K89r41k81o67š96k54a 3515370623981

Maliny se macerují v lihu, až poté pálí.

0/0
1.8.2018 10:38

J76a69r45o44s19l95a94v 62Z34a14j95i72c56e64k 6954981467547

Jak alespon z clanku vyplyva (i z prispevku Antonina Maleho), lide, kteri chteji Calvados po franzouzsku, netusi, co je Calvados. To neni jenom nejaka palenka z jablek. Calvados vznika komplikovanou technologii nekolik let, z urcitych druhu jablek ze stejnojmenne oblasti ve Francii. Palence z jakychkoliv jablek jsme na Slovacku rikali "jabkovica", ktera se nabizela hostum, pro ktere bylo slivovice skoda, a vetsinou i v nadeji, ze uz nikdy neprijdou.

+2/0
1.8.2018 0:06

E65r38i51k 88L40e92v40i71n26s98k72ý 8311564283845

No, "tekuty strudl" muze byt i docela dost dobry :-)

Ale pro calvados je podstatne to, co je v clanku - kvasi se most, vyrobi se jablecne vino, to zraje v sudech a az pak se z nej pali koralka, ktera zase musi zrat aspon 5 let v sudech, aby se ji mohlo rikat calvados (krome toho, ze jablka musi pochazet z kraje Calvados ve Francii). Takze neni calvados jako kalvados :-)

0/0
1.8.2018 9:36

V21i20k84t51o34r 14D57u15b16s65k64ý 8455926680355

Ha,ha ,jen se dohadujte :-) já už plním švestky do sudu!!

R^R^R^R^R^R^:-):-):-):-):-):-)

+1/0
31.7.2018 23:00

J12a11n 55P15r81i96c69h34y80s15t50a78l 8341778623

Proboha! Jak vubec muzete napsat "kalvados" s K? To je teda sila! Tak se aspon zeptejte strycka Googla, kdyz netusite, jak se to pise. Takova ostuda! Jeste vam v tom clanku chybi "vísky".

0/−4
31.7.2018 20:15

A61n82t48o54n70í53n 85M23a93l29ý 9618802468824

z wikipedie: Calvados (též kalvádos) je pálenka z jablek...

+3/0
31.7.2018 21:54

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

Najdete na iDNES.cz