Milan Štěch bude hlavním řečníkem i 26. listopadu. (Archivní foto)

Milan Štěch bude hlavním řečníkem i 26. listopadu. (Archivní foto) | foto: David Votruba, iDNES.cz

Palachovo náměstí bude v sobotu plné, věří odbory

  • 58
Kvůli novému zákoníku práce bude v sobotu na pražském náměstí Jana Palacha rušněji než obvykle. Do metropole se totiž chystají tisíce odborářů, kteří chtějí podpořit předlohu zákoníku z dílny ČSSD a odmítnout připomínky pravicových stran a zaměstnavatelů.

„Na náměstí se vejde 25 tisíc lidí a předpokládám, že bude plné. Seznamy účastníků ale neděláme a záleží i na počasí. Pokud bude kalamita, mohlo by to být o něco slabší,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Většina účastníků podle něj přijede autobusy, do Prahy dorazí i zvláštní vlak, některé spoje budou posílené o dodatečné vagony.

Průvod odborářů se vydá v sobotu v 11 hodin z Letné po nábřeží kolem Úřadu vlády a přes Mánesův most k Rudolfinu na Palachovo náměstí. Zde se v poledne uskuteční mítink, kde budou mít hlavní slovo odboroví předáci.

„Na závěr bude přečten a přijat otevřený dopis politikům,“ dodal Štěch.

Šéf ČMKOS je přesvědčen, že oprávněnost demonstrace potvrdilo první čtení zákoníku práce ve Sněmovně. „Vystoupení poslanců ODS a pana Kalouska ukázalo, jaké mají postoje a co mají ve své takzvané šuplíkové verzi zákoníku, kterou připravili se zástupci zaměstnavatelů,“ řekl. - více zde

Politikům také vzkázal, že pokud by se kvůli vetu Senátu či prezidenta protáhlo schvalování zákoníku až do jara, mohou odbory zasáhnout i do předvolebního boje. „Je to možné, i když my nestojíme o to, angažovat se silně před volbami,“ uvedl Štěch.

ZMĚNY V DOPRAVĚ KVŮLI DEMONSTRACI

1) od 11:00 do 12:00 nebudou jezdit tramvaje v úseku Malostranská-Čechův most. Linka 12 bude v úseku Malostranská-Strossmayerovo náměstí odkloněna přes zastávky Chotkovy sady a Letenské náměstí.2) od 12:00 do 14:30 nepojedou tramvaje mezi Malostranskou a Staroměstskou. Linka 18 pojede v úseku Malostranská-Albertov (jen v tomto směru) přes zastávky Právnická fakulta, Staroměstská, Jiráskovo náměstí, Palackého náměstí a Výtoň, v opačném směru bude linka 18 v úseku Staroměstská-Malostranská odkloněna přes zastávku Právnická fakulta.

Linky 22 a 23 budou odkloněny v úseku Malostranská-Karlovo náměstí (jen v tomto směru) přes zastávky Právnická fakulta, Staroměstská, Jiráskovo náměstí, Palackého náměstí a Výtoň, v opačném směru pojedou po svých pravidelných trasách.

Po dobu druhé etapy bude zřízena zastávka Malostranská na nábřeží Edvarda Beneše ve směru Čechův most v občasné zastávce tramvají. Linka 77 bude v obou etapách v úseku Čechův most-Albertov (v tomto směru) odkloněna přes zastávky Právnická fakulta, Staroměstská, Jiráskovo náměstí, Palackého náměstí a Výtoň.