Padělaných euromincí loni znovu přibylo

  • 2

Přesto ale počet falzifikátů roste závratným tempem. V roce 2003 jich bylo zadrženo asi 26 tisíc. To je proti letošnímu číslu téměř trojnásobek.

Ve srovnání s rokem 2002, kdy se eurem začalo v Evropě platit, je rozdíl ještě markantnější. Tehdy totiž úřady zadržely jen něco málo přes dvě tisícovky falzifikátů.

Jednoeurovky už netáhnou
V prvním roce po zavedení eura vyráběli padělatelé falešné jednoeurové i dvouerové mince. Podařilo se odhalit zhruba tisíc falzifikátů od každého typu. Pozornost falzifikátorů se ale rychle přesunula na dvoueurovky.

Už o rok později jich vyrazili třikrát víc než jednoeurových mincí a loni se rozdíl ještě prohloubil. Úřady odhalily zhruba devět tisíc mincí v hodnotě jednoho eura oproti 64 tisícům dvoueurových.

Nejvíc jsou v kurzu německé peníze
Nejčastější úlovky úřadu byly falzifikáty německých eur. Často se ale falšují i francouzské, španělské nebo belgické mince. Následují italské, rakouské, holandské, irské, řecké a lucemburské.

V roce 2004 úřady také objevily tři padělatelské dílny - dvě v Itálii a jednu ve Španělsku. Našly dalších více než 80 tisíc padělků, dodala ČTK. Podle centrální banky loni úřady zadržely také téměř 600 tisíc falešných bankovek.

,