Peter Mandelson

Peter Mandelson na fóru v Davosu 28. ledna 2006. | foto: Profimedia.cz

Otevřete trh práce, vyzval Mandelson staré státy EU

  • 15
Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson si myslí, že by se staré členské státy Unie měly přestat hlásat populistická hesla o nutnosti ochraně svých pracovních trhů. Namísto toho by do svých zemí i pracovníky z nových států.

První přechodné období, které pohyb pracovní síly po Evropě limituje, vyprší letos v dubnu.

Mandelson k uvolnění trhů vyzval v Praze na konferenci Retail Summit den před tím, než se má podrobnou zprávou na toto téma zabývat Evropská komise. To, že některé země zřejmě svoje trhy otevřou, naznačil v neděli i eurokomisař Vladimír Špidla (více zde).

Které země by se ale případně mohly zachovat k pracovníkům z nové EU vstřícněji, konkretizovat nechtěl.

Zatím je možné legálně pracovat v zásadě jen ve třech zemích EU - Velké Británii, Švédsku a Irsku. "Jsem rád, že jsme přijali tento odvážný kurz," řekl komisař na adresu Velké Británie.

V Británii teď podle něho vládne všeobecný konsenzus, že pracovníci z nových zemí jsou pro zemi velkým přínosem - plní místa, která by jinak zůstala prázdná, zvyšují flexibilitu pracovního trhu a celkově přispívají k rychlejšímu růstu ekonomiky, uvedla ČTK.

"Mějte odvahu - odhoďte obavy," vyzval podle agentury lídry dalších evropských států.  "Využijte té energie, dynamiky a tvrdé práce, kterou lidé z nových členských států přinášejí," dodal.

, ,