Operátoři se radují, úřad snížil poplatky

  • 6
Češi se pravděpodobně dočkají levnějšího internetu i telefonování. Český telekomunikační úřad totiž zhruba o dvacet procent snížil propojovací poplatky, které jsou už dlouhou dobu trnem v oku alternativních operátorů.

Za propojení si totiž účtuje operátor, do jehož sítě zákazník volá. Tím je ve většině případů Český Telecom.

Přestože ČTÚ poplatky snížil, jsou stále vyšší než v zemích EU. Zatímco v Evropské unii se poplatek za jedno propojení pohybuje průměrně kolem 31 haléřů, v Česku je to téměř 40 haléřů.

Telecom rozhodnutí úřadu zkoumá.

"Především potřebujeme zjistit, čím je daný do očí bijící rozdíl mezi výsledkem, který vychází, když do modelu zadáme auditované vstupy a cenami stanovenými úřadem," sdělil mluvčí Telecomu Vladan Crha agentuře ČTK a nevyloučil ani soudní protest.

Podle mluvčí společnosti Contactel Romany Tomáškové by se změny v cenách mohly projevit počátkem dubna.

"Rozhodnutí ČTÚ zmírňuje dopad nespravedlivé konkurenční výhody, kterou regulátor poskytl Českému Telecomu požehnáním jeho nových tarifních programů," komentovala Tomášková.

Nové tarify ČTÚ schválilo loni v prosinci. Ostatní operátoři se tím cítí poškozeni. Telecom totiž do svých paušálů zahrnul volné minuty a nikoli kredit vyjádřený v korunách jako doposud. Volné minuty mohou ovšem zákazníci provolat pouze v síti Telecomu.

Skupina alternativních operátorů Contactel, Czech On Line a Tiscali proto ČTÚ požádala, aby tarify zrušil.