(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

PŘEHLEDNĚ: Obědy zdražují. Nejlevněji je v Jihlavě, Plzeň dotahuje Prahu

  • 38
Ještě před třemi lety stačilo vyrazit na oběd se stokorunou v peněžence. Průměrná útrata za jídlo však rychle roste, dnes zaplatí Češi v průměru o skoro 20 korun více. Nejdražší jsou obědy v Praze, nejlevnější na Jihlavsku. Vyplývá to z pravidelně zveřejňovaných výsledků společnosti Edenred vydávající stravenky Ticket Restaurant.

Loni v prosinci se průměrná cena za oběd vyšplhala na rekordních 119,90 korun. Během jednoho roku tak jídla zdražila o osm korun. Vůbec nejvíce zaplatí lidé za jídlo v Praze. Hlavní město je jediné místo v Česku, kde průměrná útrata činí přes 130 korun. Zároveň zde útraty také nejvíce rostou. Během tří let skoro o 19 procent.

Naopak nejpomaleji rostou ceny obědů na severu Čech. Během tří let se útraty v Ústeckém a Libereckém kraji zvýšily přibližně jen o 15 procent. V Ústí nad Labem zaplatili návštěvníci restaurací 111,30 korun, v Liberci o sedm korun a 20 haléřů více. Nejméně pak stojí obědy v Jihlavě, v prosinci cena dosáhla hranice 110,10 koruny. 

První výrazná vlna růstu cen i útrat v restauracích nastala již před dvěma lety. Tehdy se do cen promítly náklady spojené s legislativními změnami v čele se zavedením EET. „Po cenovém skoku se na několik měsíců tempo útrat zpomalilo,“ uvádí Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant, která sleduje platby za obědy u více jak 150 tisíců zaměstnanců.

Díky zvyšujícím se příjmům a ochotě Čechů utrácet však šlo jen o přechodný útlum. V roce 2018 se ceny i útraty opět zvýšily. „Češi zkrátka chtějí kvalitu a restaurace jim vycházejí vstříc,“ uvádí Brych.

Vyšší hodnota stravenek

Na růst cen a útrat reagují i firmy. Svůj příspěvek na stravování v loňském roce zvýšilo 35 procent českých společností a úřadů. Hodnota nejčastější stravenky se tak zvýšila z původně dominantních osmdesáti korun na sto korun. Stále častější jsou ale i 110 a 120korunové stravenky. „Souvisí to se snahou firem nabízet  v době nízké nezaměstnanosti atraktivní a přitom daňově výhodné benefity,“ dodává Brych. 

Svůj příspěvek na stravování v loňském roce zvýšilo 35 procent českých společností a úřadů. Hodnota „nejčastější“ stravenky se díky tomu zvýšila na 100 korun. Dnes ji zaměstnancům nabízí plných 25 procent firem. Několik předchozích let přitom dominovaly stravenky osmdesátikorunové. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí zvýšilo s nástupem letošního roku denní sazbu „nejvýhodnější“ stravenky ze 118 korun na 123 korun. 

Jak Češi utrácejí za oběd
Krajská městaProsinec 2015 (v Kč)Prosinec 2016 (v Kč)Prosinec 2017 (v Kč)Prosinec 2018 (v Kč)Index 2018/2017
Praha112,90119,60125,00134,407,5 %
České Budějovice103,30109,70113,00120,006,2 %
Plzeň102,80106,80110,70119,608,0 %
Karlovy Vary98,60102,90107,20114,506,8 %
Ústí nad Labem96,80100,80104,80111,306,2 %
Liberec102,80107,10110,40118,507,3 %
Hradec Králové100,10105,40108,90117,007,4 %
Pardubice 99,50103,90108,10116,607,9 %
Jihlava93,9098,30102,70110,107,2 %
Brno107,40113,30117,90126,607,4 %
Zlín98,60103,50107,30114,606,8 %
Olomouc93,9098,20102,60110,808,0 %
Ostrava94,6098,70103,50111,007,2 %
Česká republika101,70107,70111,90119,807,0 %

(zdroj: Ticket Restaurant Card Index)