Za oběd i více než 120 korun. Češi si neváhají připlatit za kvalitu

  5:00aktualizováno  5:00
Ceny obědů v českých restauracích rok od roku rostou. Jsou to ale i samotní Češi, kteří si za kvalitnější jídlo z lepších surovin připlácejí. Průzkum společnosti Endered tvrdí, že za rok vzrostly obědové útraty o sedm korun.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Češi za obědy v restauracích v průměru utratí 120 korun. Za poslední rok vzrostly jejich útraty o skoro 6 procent. Není to ale jen tím, že zdražují potraviny, jejichž cena naposledy vzrostla letos v březnu. Češi a Moravané se naučili vybírat si kvalitnější jídlo a neváhají si za něj připlatit. Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu, který je sestavený z plateb více než 150 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred.

Kvalitnější oběd si přitom nedopřávají jen lidé z velkých měst, jak to bylo v minulosti. Stále častěji rostou útraty i v dalších českých městech. Ze statistiky, kterou každý měsíc tvoří téměř 1,3 milion  u transakcí v tuzemských restauracích, vyplývá, že nejvíce vzrostly útraty v Ostravě, Olomouci a Jihlavě. Nezvykle ale rostou třeba i v Ústí nad Labem.

Vývoj průměrné útraty za obědy v krajských městech

Vývoj průměrné útraty za obědy v krajských městech

„V absolutních částkách výdajů za oběd tato města, známá nižšími průměrnými mzdami, stále zaostávají, ale rozdíl mezi nimi a Prahou či Brnem se už nezvyšuje. Vidíme v tom dva základní důvody. Jednak ceny surovin rostou stejnou měrou v celé zemi a promítají se do nákladů všech restaurací, zároveň ale i lidem v regionech roste životní úroveň,“ říká Daniela Pedret ze společnosti Edenred.

Dvacet korun navíc

Obecně nejméně lidé chodí do restaurací obědvat po vánočních svátcích. Ani letos tomu nebylo jinak. Naopak v březnu se lidé na oběd do restaurací vrátili. Mohl za to i náhlý růst inflace, která byla nejvyšší za posledních šest let. Například brambory v březnu zdražily o 75 procent a máslo o 8,6 procenta. 

„Restaurace to samozřejmě promítají do cen. Na druhou stranu lidé jsou ochotni si připlatit, neboť se chtějí kvalitně najíst a nešetří,“ vysvětlila Pedret.

Ticket Restaurant® Card Index
KrajProsinec 2016Prosinec 2017Prosinec 2018Únor 2019
Praha119,60125134,40134,80
Č. Budějovice109,70113120120,30
Plzeň106,80110,70119,60119,80
Karlovy Vary102,90107,20114,50114,80
Ústí nad Labem100,80104,80111,30111,20
Liberec107,10110,40117,90118
Hradec Králové105,40108,90117117,10
Pardubice103,90108,10116,60115,90
Jihlava98,30102,70110,10109,90
Brno113,30117,90126,60125,90
Zlín103,50107,30113,80113,70
Olomouc98,20102,60110,80109,90
Ostrava98,70103,50111111,10
Česká republika107,70111,90119,70119,60
Hodnoty jsou v Kč

Od svých zaměstnavatelů lidé nejčastěji dostávají stravenku v hodnotě kolem 100 korun. Vzhledem k tomu, že si část útrat lidé platí ještě ze svého, za obědy tak připlácejí přibližně 20 korun navíc. Prostor pro zvýšení příspěvku na stravné je přitom poměrně výrazný. Hodnota ideální stravenky, při které firmy i zaměstnanci dosáhnou maximální daňové úspory, je totiž letos 123 korun.

Kolik korun zaplatíte průměrně za oběd?

celkem hlasů: 984

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 7. května 2019. Anketa je uzavřena.

101-150 korun 546
do 100 korun 263
nad 150 korun 175
Autoři: ,

Nejčtenější

Kůrovcový byznys: vydělat na něm může každý, stačí mít aspoň 50 tisíc

Kůrovcová kalamita, vichřice, Šternbersko, Bruntálsko, Lesy ČR, Lesy města...

Kůrovcová kalamita je neštěstí pro životní prostředí a vlastníky lesů, ale také vidina peněz pro firmy, které ji...

Za Česko zelenější. Vláda připravuje zdanění uhlí a plynu

Ústecké komíny (ilustrační snímek).

Uhlíková daň se blíží, bude se týkat topení uhlím a zemním plynem. V září má vláda dostat na stůl návrh, jak snížit...

PŘEHLEDNĚ: Peníze, nebo stravenky? Otázky a odpovědi na chystanou revoluci

Stravenky Cheque Déjeuner (ilustrační snímek)

Ministryně financí přišla s návrhem nabídnout zaměstnavatelům alternativu ke stravenkám: místo nich by mohli...

Kočičí hlavy ničí e-koloběžky. Firmy vymýšlejí, jak z turistů nevytřást duši

Praha, 12.10.2018 Elektrický skútr Lime-S (elektrická koloběžka), který je...

Po příchodu do Evropy začaly firmy nabízející elektrokoloběžky narážet na mnohé problémy. Lidé proti nim protestují,...

Nejen zelenina. Rychle zdražují desítky potravin včetně čaje, masa i sladkostí

Ilustrační snímek

Fakt, že potraviny rychle zdražují, začal vnímat skoro každý. Nejde ovšem jen o často zmiňované extrémy, kterými jsou...

Další z rubriky

KOMENTÁŘ: Systém stravenek funguje, není důvod ho měnit

Ilustrační snímek

Ministryně financí Alena Schillerová navrhla, že by lidé místo stravenek mohli dostávat rovnou peníze. Jenomže proč?...

Boj proti kůrovci. Lesy ČR zvýší výsadbu na 55 milionů stromků

Lesy kolem Huzové na severu Olomoucka jsou plné holin, které jsou následkem...

Státní podnik Lesy České republiky letos hodlá zvýšit počet vysázených stromků při zalesňování o pětinu na nejméně...

Euro pomáhá, míní podle průzkumu většina Čechů. Ale pouze firmám

Euro s německou orlicí

Zavedení eura by tuzemským podnikům zjednodušilo obchodování a administrativu, myslí si 55 procent Čechů. Vyplývá to z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz