- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Spíše je to filtr zákazníků. Do restaurace chodí dále zajištění a solventní klienti, kteří si nemůžou dovolit (nebo nechtějí) vařit doma a nosit si krabičky. Za ušetřený čas vydělají mnohem více prostředků, než je 200 korun za oběd.
Nemůžou dovolit vařit doma ?
A to je zase co za myšlenkový pochod.
Nápoje, polévky si už nedávám roky. Ted jsem zrušil dýška a ještě trochu zdraží, nebudu už chodit vubec
Nebyl bych si jistý tím, že inflace začne zpomalovat. Pokud ceny energií půjdou neustále o desítky procent nahoru, tak si o nějakém snížení inflace můžeme nechat zdát.
Je to začarovaný kruh peněz. Čím více se bude zdražovat, tím více lidé budou šetřit a omezovat návštěvy restaurací. Ale čím méně budou lidé v restauracích utrácet, tím více budou provozovatelé restaurací zdražovat.
ovšem jen za předpokladu, že si to umí zákazníci spočítat.
A že mají odvahu po předložení jídelního lístku s nehoraznymi cenami se zase zvednout a odejít. Bohužel ne všichni tu sílu mají.
PS Jinak by mělo být samozřejmostí mít vyvěšené ceny jídel už u vstupu. Já bych se nebránil ani uzákonění takové povinnosti.
Můj známý má dvě restaurace a cenu meníček nastavenou do 120 korun, což je podle mne optimální na dané místo. Hospoda narvaná a to je tím, že jídlo je dobré, za slušnou cenu, s rychlou obsluhou, kdy host do půl hodiny odchází najeden a napojen. Naše blízká jídelna oproti tomu je strašná, klasický menu jídlo + polívka už nyní min za 170, jídlo žádná hitparáda, člověk si to sám musí donést odnést - zdražili za dva roky o 60 korun. Nemůžou se divit, že jídelna, která dřív byla plná nyní je poloprázdná bez front.
Toto bude jeden z oborů, kde prvně spotřebitelé začnou šetřit, zdražení tam proběhlo za posledních 4 roky opravdu hodně, pití už se kolikrát člověk bojí objednat, přitom minerálka stojí v obchodech furt stejně. Ale nižší spotřeba, tak se přestane zdražovat, ten kdo zdraží tak padne. Škoda že se ještě neomezí jízda autem, lidí stejně většinou jezdí sem a tam, v polovině případů zbytečně. To by cena ropy brzo padla....
Do restaurací se nevyplatí chodít na levná jidla jako smažený syr. Jelikož extrémně stoupla cena práce, takže zaplatíte za smažák s tatarku a bramborem klidně i 200-230 Kč ale dostanete suroviny za 30 kc a zbytek date za praci a energii. Uz je lepší si dát steak za 500 kde dostane surovinu za 200-300 Kč a zbytek dáte za praci a energie
Na druhou stranu, steak si doma klidně udělám, ale smažit se mi doma nechce. Takže smažák nebo karfiol si občas v restauraci rád dám.
Ale naopak se mi stalo, že mi už tak relativně drahý smažák personál vymlouval, že je to hrozné jídlo a kuchaři ho neradi dělají, ať si dám něco jiného.
Nejspíš ne, lidi prý začnou jíst k obědu chleba s gothajem, případně zbytky od večeře. :)
Když už proběhlo tolik odbočení, jen lex stravenky, nedává mi smysl. Stravenkové firmy mají poslední možnost, kontrolovat jejich utrácení za jídla určité kvality. Jinak to kvalitu stravování nikam neposune. Pokud si za to můžu koupit třeba gothaj, cibuli a ocet v supermarketu, kde je zlepšení? Jen holení státu privatizací části daňových úlev...
Gothaj s cibulí a octem bych si zrovna teď dal, s čerstvým chlebem