České návštěvníky drážďanské Altmarkt-Galerie bude o svátcích vítat Spejbl s

České návštěvníky drážďanské Altmarkt-Galerie bude o svátcích vítat Spejbl s Hurvínkem. | foto: Altmarkt-Galerie

Obchodníci v Drážďanech líčí na Čechy. Nasadí i Spejbla s Hurvínkem

  • 35
Největší drážďanské obchodní centrum Altmarkt-Galerie připravilo od čtvrtka do soboty poprvé "České speciální dny". Návštěvníky budou vítat oživlé postavy Spejbla a Hurvínka a otevře i český informační stánek. Obchodníci v Sasku totiž očekávají, že je ve dnech volna navštíví tisíce Čechů.

"Odhadem přijde 10 až 15 tisíc českých návštěvníků. Máme pro ně malé dárky - obrovskou zásobu gumových medvídků v českých národních barvách. Navíc děti potěší postavičky Spejbl a Hurvínek," říká ředitel obchodního domu Thorsten Kemp.

Do drážďanské Altmarkt-Galerie přijde denně v průměru 52 tisíc návštěvníků a počet Čechů mezi nimi v posledních letech stabilně roste. Z 18 procent zahraničních návštěvníků tvoří Češi největší podíl.

"Česká republika je Švýcarsko Východu. Je to obdobná situace jako při švýcarsko-německých hranicích. Švýcaři tam roky profitují ze své silné měny. Stejného efektu nyní využívají i Češi nakupující v Drážďanech," tvrdí Kemp.

Všech 200 obchodů, které v Altmarkt-Galerii jsou, bude mít až do soboty otevřeno od 9:30 do 21 hodin. Otevřít obchody i v neděli zakazuje německý zákon o otevírací době. Kemp doufá, že by tlak Čechů mohl pomoci zákon změnit.

"Svým hlasem by mohli dát německým úřadům najevo, že neděle je jako otevírací den potřebná," soudí Kemp.

Nákupní centrum Altmarkt-Galerie je architektonicky skryta přímo v historickém centru mezi náměstím Postplatz a Altmarkt. V blízkosti se nacházejí i další nákupní centra - Centrum Galerie, dům se sportovním zbožím SportArena či celá Prager Strasse s řadou dalších butiků.

,