Obchod s cizinou překvapil dalším přebytkem

  • 180
Českému zahraničnímu obchodu se loni dařilo. Z jedenácti dosud zveřejněných výsledků za rok 2004 skončila obchodní bilance šestkrát v přebytku - naposledy v listopadu 5,2 miliardy korun. Za leden až listopad vykázal obchod s cizinou schodek ve výši třináct miliard korun, což představuje razantní meziroční zlepšení.

Analytici čekali většinou zhruba šestimiliardový schodek, proto i je listopadový výsledek překvapil.

„Před Vánocemi se totiž pravidelně zvyšovaly dovozy s tím, jak obchodníci zaváželi sklady v předtuše vánočních prodejů. Navíc překvapením je i meziroční prudký růst vývozu za situace, kdy se hospodářský růst v západní Evropě poněkud ochladl,“ říká Markéta Šichtařová z Next Finance.

Dařilo se hlavně obchodu se stroji a dopravními prostředky. Statistiky vykázaly nárůst přebytku například u osobních automobilů, výpočetní techniky nebo v obchodě s televizními přijímači.

Vedlo se obchodu se státy Evropské unie, kde export v listopadu o 11,2 miliardy převýšil dovozy, z toho jen na Německo připadá přebytek 5,5 miliardy.

Zlepšení obchodní bilance je patrné i v meziročním srovnání. Zatímco v roce 2003 se na účtu obchodní bilance nakumuloval za 11 měsíců bezmála padesátimiliardový deficit, za stejné období loňského roku to bylo jen třináct miliard.

Ekonomové navíc očekávají, že v letošním roce pomůže dalšímu příznivému vývoji zahraničního obchodu náběh výroby v kolínské automobilce TPCA. Obchodní bilance by tak mohla být vyrovnaná nebo dokonce přebytková.

„Překvapivě dobré výsledky zahraničního obchodu mají výrazný vliv kurz koruny. Koruna má nyní z krátkodobého i dlouhodobého pohledu důvod k posilování k euru,“ dodává Šichtařová.