Úroky opět vzrostly. Oproti Evropě se ale stále drží nízko.

Úroky opět vzrostly. Oproti Evropě se ale stále drží nízko. | foto: ČNB

Obavy z inflace poslaly sazby na 3,25 procenta

  • 46
Česká národní banka zvedla základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,25 procenta. Vývoj kopíruje evropský trend. Půjčky nedávno zdražila i Evropská centrální banka. Sazby se vyšplhaly na čtyři procenta. Nové sazby, které začnou platit od zítřka, jsou stále nejnižší v Evropské unii.

Analytici nebyli v odhadu jednotní. Mírná většina se ale přikláněla k názoru, že bankéři sazby v srpnu nezvednou.

Vyšší sazby znamenají zdražení úvěrů. To se projevuje ve zvýšené ceně peněz, což se může projevit v nižším růstu HDP. Působí ale proti inflaci.

Český statistický úřad ráno uvedl, že průměrná mzda v 2. čtvrtletí překročila 21 tisíc korun. Vyšší ceny ale celkový efekt lepších mezd oslabily. I kvůli rychlému růstu platů se někteří ekonomové přikláněli k názoru, že bankéři sazby zvýší co nejdříve. - více zde

Centrální bankéři tak zvýšili sazby letos už potřetí, poprvé v květnu a naposledy v červenci, připomněla ČTK. 

"Bylo otázkou, zda se bankovní rada nenechá zviklat turbulencemi na globálních trzích, které vedly ke skokovému posílení české koruny. Domácí fundamentální ukazatele však jasně hovoří ve prospěch vyšších úrokových sazeb a hovoří pro ně i inflační prognóza ČNB z července," řekl k tomu analytik Raiffeisenbank MIchal Brožka.

Stále nízko
Úroková sazba v eurozóně je nyní na téměř šestiletém maximu. ECB pozvolna zvyšuje sazby od prosince 2005 a naposledy základní úrok vzrostl v červnu.

Sazby jsou výrazně vyšší i ve Spojených státech. Po dlouhém řetězci postupného zvyšování ji už zhruba rok drží na 5,25 procenta.

Přesto americká centrální banka v polovině srpna analytiky překvapila. Srazila sazbu, za kterou půjčuje komerčním bankám. Opatřením, které má být jen dočasné, chce uklidnit nervozitu v souvislosti s krizí hypotečního trhu. - více zde