Britové si budou moci legálně dopřát točené pivo i po jedenácté hodině večerní.

Britové si budou moci legálně dopřát točené pivo i po jedenácté hodině večerní. | foto: Profimedia.cz

Nový zákon umožní Angličanům delší večírky

  • 2
O půlnoci mezi středou a čtvrtkem vejde ve Velké Británii v platnost nový zákon, který umožní prodloužení otevíracích dob u třetiny anglických náleven. Zároveň zpřísní kontrolu provozoven, jestli nenalévají nezletilcům.

Britský ministr licencí James Purnell zdůraznil, že kontroly neminou ani supermarkety. "Provozovny, které prodají alkohol nezletilým, mohou o svou licenci přijít," varoval ministr v rozhovoru BBC.

Podle výzkumu BBC požádá povolovací orgány o licenci na prodlouženou otevírací dobu přes šedesát tisíc anglických a velšských hospod, což je asi třetina z celkového počtu.

Na licenci na non-stop provoz ale dosáhne pouze 359 hospod a klubů, píše BBC.

Ministr v rozhovoru prohlásil, že dosavadní systém zbytečně penalizuje zodpovědné příležitostné pijáky, kteří svým koníčkem nikomu nezpůsobují žádnou újmu.

"Netrestejme nevinnou většinu za přestupky a zločiny spáchané menšinou. Měli bychom dodržovat zásadu, že pokud lidé nikoho neohrožují, pak nám do nich nic není," prohlásil ministr Purnell.

Stínová ministryně kultury Theresa Mayová ale s novým zákonem nesouhlasí a považuje ho za absurdní. "Vzali to za špatný konec. Nejprve by bojovat proti alkoholismu a teprve pak prodlužovat otevírací doby hospod," řekla pro BBC.

Zástupce Asociace britského piva a hospod Mark Hastings je ale spokojen. "Konečně vláda přistupuje k lidem jako dospělým a nebere jim možnost vést společenský život i po jedenácté hodině večerní," chválí zákon Mark Hastings.