Propad mezd se má letos zastavit, inflace zamíří vzhůru. Ilustrační foto.

Propad mezd se má letos zastavit, inflace zamíří vzhůru. Ilustrační foto. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Nový odhad: česká ekonomika letos poroste v průměru o 1,5 procenta

  • 0
Česká ekonomika v letošním roce poroste o 0,8 až 1,9 procenta, v průměru tedy o 1,5 procenta. Vyplývá to z pravidelného průzkumu ministerstva financí mezi odhady 15 tuzemských institucí. Příští rok by měla ekonomika v průměru růst o 2,4 procenta. Výhled na roky 2012 a 2013 pak počítá se zhruba tříprocentním růstem ekonomiky.

Míra nezaměstnanosti by měla letos podle Výběrového šetření pracovních sil činit 8,4 procenta, v roce 2011 by se měla nezaměstnanost snížit mírně na 8,2 procenta. K sedmi procentům klesne podle odhadů až v roce 2013.

Aktuální prognózy také počítají s tím, že se už letos zastaví propad platů. V roce 2011 by pak mzdy měly růst v průměru o 2,7 procenta a výhled na další dva roky pak počítá s dalším zrychlováním růstu.

"Dynamika by přesto neměla dosáhnout úrovně před rokem 2009," uvedlo ministerstvo.

Inflace zamíří nad dvě procenta

Průměrná míra inflace by podle prognóz jednotlivých institucí a firem měla letos činit 1,6 procenta a už příští rok přesáhnout dvouprocentní hranice. Postupně by tak měla vystoupat až na 2,4 procenta v roce 2013.

Průzkum prognóz pořádá MF od roku 1996, a to dvakrát ročně. Cílem je získat představu o názorech odborné ekonomické veřejnosti na předpokládaný vývoj ekonomiky. Poslední průzkum se uskutečnil v květnu, další bude v listopadu.

Kdo se účastnil průzkumu

Výsledky vycházejí z předpovědí 15 tuzemských institucí - Cyrrus, ČNB, Česká spořitelna, ČSOB, Hospodářská komora, Komerční banka, Ministerstvo financí, MPO, MPSV, Patria, PPF, Raiffeisen, Svaz českých a moravských výrobních družstev, UniCredit, Wood & Company.

K nim byly přiřazeny i prognózy dvou mezinárodních institucí - Evropské komise a MMF.

,