Nové supermarkety straší v Hradišti malé obchodníky

  • 8
Obchodníci v Uherském Hradišti mají stále větší obavy z příchodu nadnárodních obchodních řetězců. Už letos v prosinci by se měl v areálu bývalých kasáren otevřít Kaufland, avizovaná je i stavba dvou nákupních center, zřejmě společností Tesco a Lidl, na Malinovského ulici nedaleko centra města.

"Konkurovat řetězcům nemůžeme, i když snižujeme marži na minimum. Stálé zákazníky jsme si zatím udrželi, ale až se otevře Kaufland, budeme bojovat o vlastní existenci," předvídá Jana Doležalová z maličkého obchůdku poblíž centra města.

"Supermarkety dosud byly jen v Kunovicích a ve Starém Městě. Teď ale vzniknou přímo v Hradišti, a to je pro nás nepříjemné," přidává se její kolega Petr Pochylý.

Další nákupní centra se v Uherském Hradišti staví nebo budou stavět, přestože v nedávném průzkumu radnice devadesát procent respondentů uvedlo, že obchodů už je ve městě dostatek.

Teď si ale obyvatelé souměstí Kunovice - Uherské Hradiště - Staré Město nestěžují. Aspoň lidé oslovení redakcí MF DNES věří, že díky konkurenčnímu boji půjdou ceny dolů a oni budou nakupovat levněji.

"Už jednou se to stalo. Když se ve Starém Městě otevřel Lidl, ceny v sousedním Intersparu klesly," všimla si Blažena Nováková, která ve velkých obchodních centrech nakupuje dvakrát do týdne.

Příchod obchodních řetězců s sebou nese často výrazný zásah do podoby měst. Stavba obchodních center je jednou z mála možností, jak proměnit nyní nevyužívané výrobní areály bránící dalšímu rozvoji části města, ve které leží. Odborníci je označují jako brownfields.

Hodnota pozemku je v jejich případě často výrazně vyšší než hodnota staveb, které se na něm nacházejí. Konkrétně v Uherském Hradišti je to příklad areálu společnosti TON, o který projevila zájem společnost Tesco. Podobné je to i v případě Kauflandu, jeho obchodní centrum bude první novostavbou v armádou opuštěném kasárenském areálu.