Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ladislav Němec, MAFRA

O jedno místo bojuje 12 lidí. Nezaměstnanost vzrostla na 8,4 procenta

  • 171
Trh práce zůstává stále zamrzlý. Nezaměstnanost v září vzrostla o jednu desetinu na 8,4 procenta. Zatímco počet lidí, kteří se hlásí na úřady práce, vzrostl o 6,5 tisíce, počet nabízených míst klesl. O jedno místo na trhu bojuje 12 nezaměstnaných.

Počet lidí bez práce stoupl na 493 tisíc, uvedl Český statistický úřad.

Z pohledu analytiků nejsou nová čísla žádným překvapením, očekávala se stagnace. Poslední čtvrtrok se míra nezaměstnanosti v podstatě nemění.

Může se hodit

Najděte si novou práci. Na jobDNES.cz najdete denně žhavé pracovní nabídky. Aktuálně přes 16 tisíc volných pracovních pozic.

Úřady práce v ČR evidovaly v září o 6 492 více osob, které hledaly zaměstnání. Celkem jich bylo 493 185. "Významnou měrou se na tom podíleli čerství absolventi škol, kteří se obvykle po prázdninách začínají rozhlížet na trhu práce," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Volných pracovních míst, o které tito lidé bojovali, ale bylo jen 40 809. O jedno místo tak na trhu práce "soupeřilo" dvanáct lidí.

Nejvíce (o 4,7 %) se míra nezaměstnanosti zvýšila v okrese Praha-západ, Český Krumlov (o 4,2 %), Frýdek-Místek (o 4,1 %), Rychnov nad Kněžnou a Benešov (shodně o 4,0 %).

Nejvyšší nezaměstnanost byla v okrese Most (15,8 %). Nad hranicí 13 procent se držela i v Bruntále, Karviné a Chomutově, Děčíně a Ústí nad Labem, Hodoníně a Sokolově. Nejnižší nezaměstnanost byla v Praze, Mladé Boleslavi a Rokycanech.

Snížil se zároveň počet lidí, kteří pobírali podporu v nezaměstnanosti. Pomoc od státu využilo 89 tisíc lidí, což bylo 18,1 procenta. Před měsícem to bylo 19,4 procenta a před rokem 21,3 procenta z objemu všech nezaměstnaných.