Nezaměstnanost s koncem roku vzrostla

Poslední měsíc loňského roku vehnal do evidencí úřadů práce více než dvaapadesát tisíc nových uchazečů o práci. Celkový počet nezaměstnaných registrovaných k 31. prosinci stoupl na 461 923 lidí. Míra nezaměstnanosti se tak zvýšila na 8,9 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu více než v listopadu.

Nejnižší nezaměstnanost vykazují okresy Praha-západ, Praha-východ a Praha a Benešov, kde se pohybuje od 2,5 do 3,5 procenta. Naopak se největším počtem lidí bez práce se potýkají okresy Most (21,3 procenta), Karviná, Louny, Teplice, Bruntál, Chomutov a Ostrava-město. Míra nezaměstnanosti se tu pohybuje od 16 do 18 procent.

Úřady práce mohly všem uchazečům o zaměstnání nabídnout na Silvestra 52 084 volných pracovních míst, takže o jednu pozici bojovalo téměř devět uchazečů (přesně 8,9). Mírně nadpoloviční podíl (50,2 procenta) si mezi nezaměstnanými stále drží ženy, osminu všech nezaměstnaných tvoří čerství absolventi škol.

"Ačkoli významnou část zhoršení podmínek na trhu práce lze vysvětlit sezónním vývojem, zvýšení míry nezaměstnanosti po celé druhé pololetí loňského roku odráží vliv globální recese na domácí ekonomiku," komentuje Ivo Nejdl z Raiffeisenbank.

V příštích měsících očekává další růst počtu lidí bez práce v souvislosti s dosažením nejhlubšího bodu recese v eurozóně, což se spolu se silnou korunou projeví v hospodaření některých exportně zaměřených výrobců.

Podobný názor má také Pavel Sobíšek z HVB Bank. "Úleva na trhu práce může přijít teprve ve druhé polovině roku, a to v případě zřetelného oživení poptávky ve světě," dodává ekonom.