Peníze, koruna

Peníze, koruna - ilustrační foto | foto: Michal Klíma, MF DNES

Neplatili. Teď mají tvrdý režim

  • 2
Do prostor nové ubytovny na uherskohradišťské Průmyslové ulici se v minulých dnech z nevyhovujících holobytů na sídlišti Východ přestěhovalo prvních deset neplatičů. Stavbu, která přišla na čtyři miliony korun, provozuje uherskohradišťská Charita.

Nájemníky čeká přísný ubytovací řád. "Večerka je v deset večer, pozdější návrat musejí nahlásit předem. Platí striktní zákaz požívání alkoholu a omezení počtu návštěv," popisuje vedoucí ubytovny Zdeněk Vávra.

Za porušení předpisů hrozí odstupňované sankce včetně podmínečného zrušení nájemní smlouvy na třicet dnů a ukončení ubytování. Celkově najde v novém objektu střechu nad hlavou dvacet osob v deseti bytových jednotkách.

"Nábytek jsme získali z kolejí olomoucké univerzity. Nájemníci mají k dispozici společnou kuchyňku,WC a umývárnu. Jedna místnost je určena pro případy lidí, kteří se ocitnou v akutní sociální krizi," dodal Vávra.

Jeden z pokojů patří pětadvacetileté Nikole. "Manžel měl problémy se zákonem, má se vrátit v listopadu. Není to nic příjemného žít jen z podpory a marně shánět práci," tvrdí mladá žena, která podle svých slov už delší dobu neměla kam jít. Ráda by vzala i uklízení nebo práci v zahradnictví. "Jenže všude mi řekli, že nic nemají," postěžovala si.

VÝVOJ CEN SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

Čtyřicetiletý Ondřej ukázal papír s razítky několika místních firem. Také on žije ze sociálních dávek, práci nesehnal řadu let. "Manželka prodala náš barák, sebrala peníze a odstěhovala se. Zůstal jsem na ulici, protloukám se, jak se dá," říká Ondřej. Jeho čistý měsíční příjem nedosahuje ani tří tisíc korun. Větší část této částky spolykají náklady na ubytování.

Podle Vávry se obyvatelé zařízení ve smlouvě zavázali k účasti na sociálních programech. "Mnozí se na to dívají přezíravě, ale je to pro jejich dobro. Zvyšuje se tím i jejich šance sehnat v budoucnu práci," vysvětlil vedoucí ubytovny.