Banka Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien slibuje nižší poplatky i jiný přístup k zákazníkům.

Banka Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien slibuje nižší poplatky i jiný přístup k zákazníkům.

Německé a polské banky budou lákat na levné poplatky

  • 69
Na nabitý český finanční trh míří další zahraniční banky. Získat klienty se pokusí regionální německá spořitelna Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien a polská internetová mBank. Rozšířit své služby chce i rakouská Oberbank.

Nové finanční ústavy lákají nízkými poplatky a službami, které tuzemské banky nenabízejí. Ještě letos má fungovat polská mBank, ovládaná německou Commerzbank.

"Do konce roku začneme působit v Česku i na Slovensku," uvedl projektový manažer banky Sergiusz Najar.

Banka podle něj začne s úvěrovými a vkladovými produkty pro individuální klientelu. "Začali jsme už s náborem lidí," dodal. Více informací nechce zatím sdělovat.

Nejlevnější česká banka?
Na sever Čech míří Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien. Poté, co získala na tři tisíce českých klientů do svých poboček za hranicemi, chystá se přímo k nám.

Filiálky by měly vyrůst v Liberci, České Lípě, Rumburku nebo Varnsdorfu, kde má banka nejvíce českých klientů. "Pobočky bychom chtěli otevřít v příštím roce," uvedla Ivana Dudková ze Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien.

Vzhledem k volnému trhu stačí získat souhlas od německého regulátora finančního trhu, který pak ohlásí vstup banky ČNB.

Banka slibuje hlavně nižší poplatky i jiný přístup k zákazníkům. Například běžný účet s internetovým bankovnictvím stojí u této spořitelny 2,50 eura měsíčně, tedy zhruba sedmdesát korun. V tom jsou však například výběry z bankomatu zdarma nebo žádné poplatky za příchozí a odchozí platby. Žádná česká banka tak levné služby nenabízí.

Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien chce nabídnout i "domácí bankéře". V Německu chodí za lidmi poradci domů, místo poradenství u přepážek mají diskrétně oddělené zázemí či bezplatné výpisy z účtu na pobočkách.

Na výhodné poplatky by mohli Češi slyšet. V tuzemsku tvoří někdy až třetinu příjmů bank, loni na nich vydělaly 33 miliard korun. Často se platí za služby, které jsou na Západě běžně zdarma.

"Poplatky nejsou levné, ale větší problém je složitost sazebníků tuzemských bank," říká spolumajitel poradenské firmy Scott&Rose Michal Mošnička. V tuzemsku působí řada dalších regionálních spořitelen, největší z nich je rakouská Waldviertel Sparkasse, kde má peníze 27 tisíc klientů.

Na západě Čech existuje také pobočka německé Raiffeisenbank im Stifland, která nemá s rakouskou Raiffeisenbank nic společného. Plány na expanzi má rakouská Oberbank s osmi tisíci klienty.

"Máme čtrnáct poboček a do konce příštího roku jich chceme mít dvacet," upřesnila Andrea Mikulová z Oberbank.