Premiér po páteční prohlídce elektrárny Temelín znovu zdůraznil, že česká energetika se bez jaderných zdrojů neobejde.

Premiér po páteční prohlídce elektrárny Temelín znovu zdůraznil, že česká energetika se bez jaderných zdrojů neobejde. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Jaderné zdroje jsou pro průmysl naprosto zásadní, brání Nečas Temelín

  • 14
Jaderné zdroje jsou podle premiéra Petra Nečase naprosto zásadní pro energetické zásobování nejenom českých domácností, ale především českého průmyslu. Premiér tak reagoval na slova ministra financí Miroslava Kalouska, který rentabilitu dostavby Temelína zpochybnil.

Pochybnosti ministra Kalouska o efektivitě dostavby Temelína označil za Kalouskův osobní názor, nikoli názor vlády. Kalousek v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny uvedl, že si teď není jistý tím, že investice do dostavby Temelína by byla efektivní (více čtěte zde).

Původně byl podle něj Temelín vypočítán na daleko vyšší ceny elektřiny, než jsou teď, a budoucnost těchto cen je velmi nejistá. "Je třeba brát v potaz na základě jakých podkladů k tomuto svému soukromému názoru dospěl," reagoval premiér na Kalouskova slova.

Podle Nečase je třeba se zamýšlet i nad tím, co se bude dít se zemí například kolem roku 2030, a ne jen v horizontu roční účetní uzávěrky či jednoho volebního období. "Rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny je strategickým rozhodnutím, nejde překlopit pouze do jednotlivých položek, co to s námi udělá za rok či za dva," míní Nečas.

Premiér po páteční prohlídce elektrárny Temelín znovu zdůraznil, že česká energetika se bez jaderných zdrojů neobejde. "Z hlediska dalšího rozvoje českého průmyslu jsou to nenahraditelné zdroje i ve vazbě na postupnou odstávku uhelných elektráren a také na proces postupného vyuhlení českých hnědouhelných dolů," řekl premiér.

Kuba: Kalousek není originální

Podle ministra průmyslu Martina Kuby Kalousek nepřišel s žádnou originální myšlenkou. "Každému, kdo energetice trochu rozumí, je jasné, že dnes téměř žádný investor není schopný investovat v oblasti energetiky tak, aby mohl spočítat návratnost. Je třeba připomenout, že je to díky dotaci na obnovitelné zdroje, které naprosto pokřivily trh. To je politika Evropské unie," uvedl ministr.

Zájemci o dostavbu podle Kuby nyní dokončují své cenové nabídky. "Myslím, že cenová nabídka (zájemců o dostavbu Temelína) je v tom rozptylu (200 až 300 miliard Kč), mám pocit, že je třeba ještě tu nabídku tlačit směrem dolů. To v tom vyjednávání je nutné, ale to je zájem každého investora - dostat cenu co nejníže. Jsem přesvědčen, že prostor pro to určitě je," řekl.

,