Diskuze

Jaderné zdroje jsou pro průmysl naprosto zásadní, brání Nečas Temelín

Jaderné zdroje jsou podle premiéra Petra Nečase naprosto zásadní pro energetické zásobování nejenom českých domácností, ale především českého průmyslu. Premiér tak reagoval na slova ministra financí Miroslava Kalouska, který rentabilitu dostavby Temelína zpochybnil.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

P53a71v68e27l 49N82o55v94á21k

26. 5. 2013 12:03

Původní rozpočet na Temelín byl 30Mld. Nakonec se 3x zvedl až na 120Mld. Takže se dá počítat i tímhle scénářem u dostavby.

Na oze nyní připlácíme cca 0,6Kč/kWh . V případě, že se temelín začne dostavovat a stát dá záruky, tak bude podpora činit 2Kč/kWh aby se vůbec investice v reálné době Čezu vrátila. Připravte se na zdražení elektřiny na 7Kč/Kwh!

A kde jsou náklady na uskladnění jaderného odpado po dobu 10tis. let?8-o

Celý svět jde od jádra a uhlí k alternativním zdrojům, jen my jsme ti nejchytřejší energetici a ekonomové na světě a vracíme se k něčemu, od čeho ostatní utíkají.

Od příštího roku nebude již žádná podpora na nové fotovoltaické elektrárny ale s použitím metody "SELF METERING" (přebytky vyrobené elektřiny které dodám do sítě si zdarma vezmu zpět až je budu potřebovat) si myslím, že bude možné lokálně zabezpečit budoucí potřebu. Stát ani daňové poplatníky to nic stát nebude a elektřiny bude dost. Lidé doma ušetří! - a o to nám jde.

1 2
možnosti
PO

JJ, proč stavět elektrárnu, když elektřinu můžeme pohodlně brát ze zásuvky, že? Nebo-li kde si asi myslíte, že se bude vyrábět elektřina pro ten váš SELF-METERING?

P.S. na bláboly typu "celý svět" si dávejte pozor, v odborných debatách to působí hrozně směšně.

0 2
možnosti

Původní Temelín stál všetně vybudování infrastruktury 100 mld Kč, což odpovídalo částce pčes 3 mld USD. Dostavba dalšího bloku na již existující infrastruktuře přijde na 10 - 15 mld USD?

Dále bych dodal, že při dnešní ceně proudu na burze si ta elektrárna vydělá asi 17 mld ročně, takže návratnost bez nákladů na provoz vychází na víc jak 11 let. Podle mě to nemá význam.

1 2
možnosti
PH

Co s tím má co dělat kurs dolaru? Vždyť stavební dělníci, betonárky atd. budou pořád placeni za české peníze... a nevím jak vám, ale nám normálním lidem od první poloviny 90. let platy stouply. A situace je taky dost jiná, předtím se vyráběl reaktor + turbíny u nás, dnes se doveze, což to asi prodraží...

A ten druhej odstavec to zabíjí úplně. Životnost elektrárny nějakých 50-60 let. Návratnost 11 let a ono to nemá význam ;-D.

Na druhou stranu, jako komik jste dobrý, takoví se vždycky uživí. Doporučuju nemrhat talentem na idnes a jít přímo někam Na stojáka nebo jak se ty pořady jmenují.

1 2
možnosti
JV

Kalous, jako řada dalších opilců v putikách žvaní do všeho, všemu rozumí. Jedinej rozdíl je oproti těm žvanilům v hospodě je ten, že je ten hňup schopnej ze svý pozice rozvrátit totálně tenhle stát, protože další hňupové ho náruživě poslouchaj, nedej bože obdivujou.[>-]

1 1
možnosti
LV

L69e38o 60V70a18n83ě24k

24. 5. 2013 14:56

Temelín odložit, stejně na něj nemá ČEZ peníze a nikdo mu na to nepůjčí.

3 3
možnosti
JB

ČEZ peníze má a když dostane záruky, tak mu půjčí.

2 0
možnosti