Nájemníci mohou koupit byty Škody

Staneme se z nájemníků majiteli? Tuhle otázku budou řešit lidé ve škodováckých bytech. Už před koncem letošního roku by mohli první nájemníci škodováckých bytů objevit ve svých schránkách informaci o možnosti odkoupit byt.

Jaký bude "jízdní řád" prodeje bytů? Na sedm set lidí dostane nejdéle do 30. června příštího roku výzvu, že mohou uplatnit přednostní právo na koupi bytů. A získat je tak do osobního vlastnictví.

"Tato výzva bude obsahovat i cenu, kterou stanoví odborné posudky. Zatím není možno říci, jaké tyto částky budou. Budou se ale vztahovat ke konkrétnímu bytu, nebudou to ceny plošné," vysvětluje správce konkursní podstaty Škody Plzeň Milan Bufka.

Po doručení výzvy mají nájemníci půlroční lhůtu, ve které mohou na možnost koupit byt zareagovat.

Administrativně náročný prodej se týká stovek bytů v Plzni, Rokycanech, Ostrově nad Ohří a Dýšině. Převod vlastnictví do rukou nových majitelů přichází po dohodě správce konkursní podstaty zkrachovalé Škody Plzeň a firmy HQU, jež spravuje majetek nynějšího majitele Škody Holding, americké Appian Group.

Právě tato investiční skupina koupila v lednu 2003 za 800 milionů korun celý koncern Škoda Holding, jenž převzal rozhodující výrobní aktivity a většinu zaměstnanců Škodovky.

Pokud by o některé byty současní nájemníci neprojevili zájem, přejdou z konkursní správy na společnost HQU. "Předpokládáme ale, že většina nájemců bude mít o byty zájem," míní mluvčí Appianu Radek Stavěl. A společnost HQU také rozhodne, co se stane s neobsazenými byty, kterých je už teď několik desítek.

"V úvahu přicházejí dvě varianty - prodej či pronájem. Vše se bude řešit případ od případu," prohlašuje Radek Stavěl.

Škoda nabízela k prodeji už celkem 4300 bytů. Dvě tisícovky lidí zaplatily za metr čtvereční 1800 korun. Jednalo se o škodováky, kteří již dříve podepsali dohodu o kupní smlouvě, stejně jako o ty, kteří do stanovené lhůty projevili zájem o byt dopisem. O devět set korun více uhradili lidé, kteří o byty žádali, ale v podniku nepracovali.