pivo

pivo | foto: Profimedia.cz

Na výstavě o pivu kvete unikátní pivovník

Především milovníkům piva je určena výstava Letem pivním světem, která dnes začala v Muzeu Litovel na Olomoucku. Návštěvníky zavede na různá místa na všech kontinentech, kde se pivo vaří. Již při vstupu lidé narazí na unikátní strom pivovník litovelský.

"Je to jedinečný strom svého druhu na světě. Je vyroben z přírodních materiálů, ale kvete etiketami či pivními vršky," uvedla ředitelka muzea Zdeňka Frištenská.

Návštěvníci muzea uvidí na panelech mnohá místa v zahraničí, kde se Čechy tolik vyhledávaný nápoj vyrábí. "Máme zastoupeny všechny kontinenty. Lidé se dozvědí například i to, že pivo se vařilo již v Mezopotámii. Tehdy to byl ale kvasný nápoj z rýže," uvedla ředitelka.

Muzeum získalo pro výstavu od soukromých sběratelů také pivní etikety, lahve, vršky, sklenice, korbely a další exponáty. Nechybějí ani zmenšené modely mosazných varen piva nebo nářadí, které v minulosti potřebovali bednáři v pivovarech.

Výstavou reagovalo muzeum na zájem návštěvníků o tuto problematiku. Město je s pivem spojené, nedaleko muzea se nachází pivovar. Výstavu mohou zájemci navštívit do 30. září. Muzeum je otevřeno od středy do neděle.

,