Na Ostravsku vznikne až tisíc nových míst

  • 26
Na Ostravsko přichází další asijský investor, tentokrát z Tchaj-wanu. Společnost ASUSTeK COMPUTER chce v průmyslové zóně Ostrava-Hrabová vybudovat své nové evropské centrum. Podle agentury CzechInvest by investice za 648 milionů korun měla zaměstnat až tisíc lidí.

"Při rozhodování pro nás byla důležitá především připravenost průmyslového parku v Hrabové a také blízkost Technické univerzity v Ostravě, se kterou hodláme úzce spolupracovat," říká George Wu, viceprezident společnosti.

Podle ministra průmyslu Milana Urbana je pro Českou republiku důležité, že investoři ji už nevyhledávají jen kvůli levné pracovní síle, ale kvůli politice, která je odlišná od ostatních zemí.

ASUSTeK COMPUTER vyrábí spotřební elektroniku pro významné japonské a americké firmy. Nabízí ale i výrobky pod vlastní značkou - mezi ty patří například její laptopy.

Nový závod hodlá firma otevřít do jednoho roku a měla by tu vyrobit až 200 tisíc osobních počítačů měsíčně. Firma počítá, že za stejnou dobu jich nejméně dalších 50 tisíc opraví.