Autobusům StudentAgency přibude konkurence

Autobusům StudentAgency přibude konkurence | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Na lince Brno-Praha je nový hráč

  • 39
Žlutým autobusům přibude na trase Brno-Praha od dubna silný konkurent. Svůj první vnitrostátní spoj zde chtějí rozjet linky Eurolines. Jednosměrnou jízdenku budou prodávat za 145 korun, což je o pět korun levnější než v autobuse StudentAgency.

Větší slevu dostanou pravidelní cestující a studenti. Ti zaplatí za jednu jízdu stokorunu, za zpáteční jízdenku 179 korun.

"Patnáctikorunový rozdíl, to je pro studenta znát. Nejspíš s nimi budu jezdit, ale záležet bude i na službách," zhodnotila studentka Dana Pařilová, která z Brna dojíždí do Liberce. Rozhodne se také podle služeb. "O kávu mi nejde, ale když pustí film, cestu to hodně zkrátí," upřesnila Pařilová.

Výrazněji může ušetřit ten, kdo dojíždí autobusem z Brna do Prahy a zpět často. Pro tyto cestující chystají Eurolines týdenní a měsíční jízdenky. Čím častěji člověk pojede, tím levněji ho jedna jízda vyjde.

"Pravidelné a časté dojíždění je pro lidi nepohodlné. Časové jízdenky, které si lze kdykoliv zakoupit a pak používat nesčetněkrát podle potřeby, by měly cestujícím ulevit," míní Pavla Lauermannová z dopravní společnosti Bohemia Euroexpress International, která linky Eurolines provozuje.

"Jezdím do Prahy asi jednou za měsíc za přítelem. Týdenní ani měsíční jízdenku rozhodně nevyužiji," reagovala na nabídku Helena Ficová. Eurolines vypraví od dubna každý den z Prahy i z Brna po čtrnácti autobusech. Jezdit budou přibližně po hodině.

Šéf StudentAgency Radim Jančura tvrdí, že autobusy Eurolines za své konkurenty nepovažuje. Lidé si podle něho radši pár korun připlatí, aby dostali kávu, tisk, sluchátka s hudbou anebo se mohli podívat na film.

"Máme zkušenosti, že lidé se těmto obyčejným autobusům spíš vyhýbají a zaplní je, až když jsou ty naše plné," tvrdí Jančura. Dodává, že jeho společnost od dubna svoje linky z Brna do Prahy a zpět posílí.