Moody's možná sníží rating IPB a zlepší hodnocení spořitelny

- Mezinárodní agentura Moody's Investors Service zareagovala na dění na tuzemském bankovním trhu: možná sníží hodnocení Investiční a Poštovní banky a také rakouské Erste Bank, která se chystá koupit Českou spořitelnu. U ratingu spořitelny však agentura avizovala možné zlepšení. U IPB uvádí Moody's jako důvod "oslabení úvěrových fundamentálních faktorů banky". To znamená, že ústav má stále méně zdrojů vytvářejících provozní zisk a také se mu vrací stále méně úvěrů.

"Jsme spokojeni s tím, že navzdory poklesu ekonomiky jsme si dosud vůbec dosavadní hodnocení udrželi," řekl mluvčí banky Karel Tejkal. Banka má dosud úvěrový rating Baa2.

V případě České spořitelny agentura Moody's potvrdila hodnocení na stupni E+ s tím, že by se díky připravovanému prodeji mohlo zvýšit. Agentura k tomuto kroku sáhla po společném prohlášení Fondu národního majetku a Erste Bank o postupu jednání do závěrečné fáze.

Pokud bude akvizice uskutečněna, bude mít Erste Bank možnost rozšířit síť drobného bankovnictví ve střední a východní Evropě, což je podle názoru Moody's pro mnoho rakouských bank druhý domovský trh. Znamená to však, že si Erste v hodnocení zřejmě sama pohorší.