Mléko - ilustrační foto.

Mléko - ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Mlékárny obnoví dodávky mléka do škol

  • 1
Ministerstvo financí vydalo nový cenový výměr pro mléko a jogurty dodávané do základních škol. Kvůli nevyjasněným cenovým podmínkám některé mlékárny minulý týden dodávky dotovaných mléčných výrobků zastavily. Znovu je přislíbily obnovit až po stanovení nových maximálních cen.

Projektu na podporu školního mléka se v Česku účastní 2600 škol, což jsou více než dvě třetiny základních škol. Mléko a mléčné produkty jim dodává několik tuzemských mlékáren. Například Mlékárna Kunín obnoví dodávky ve středu.

Nové maximální ceny dotovaného mléka platí ode dneška. Ministerstvo financí prodlevu ve schválení cenového výměru zdůvodnilo tím, že dostalo pozdě potřebné podklady, jelikož vláda úpravu programu dotovaného mléka schválila až 20. srpna.

Z nového výměru vyplývá, že strop cen je i kvůli chybějícím národním dotacím ve srovnání s loňskem výrazně vyšší. Zatímco loni byla maximální cena 250mililitrového balení ochuceného mléka firmy Ekomilk Frýdek-Místek stanovena na 3,5 koruny, tak nyní podle nového výměru činí 6,3 koruny.

Nejvyšší povolené ceny jsou u mléčných výrobků prodávaných školákům pomocí automatů. Například maximální cena krabičky s 250 mililitry polotučného ochuceného mléka Lipánek, které vyrábí jihočeská Madeta, byla loni stanovena na šest korun, a v novém výměru činí 9,7 koruny.

Podle výkonného ředitele Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce přestaly školní mléko dodávat všechny mlékárny, které byly do programu zapojeny. "Důvodem je skutečně to, že dosud nebyl vydán příslušný cenový výměr, kterým ministerstvo financí stanovuje maximální ceny," uvedl Němec.

Dodávky mléka a mléčných výrobků školákům za dotované ceny fungují v Česku od roku 1999. Projektu na podporu školního mléka se v Česku účastní 2600 škol, což jsou více než dvě třetiny základních škol. Mléko a mléčné produkty jim dodává několik tuzemských mlékáren.

,