Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemohu ani naznačit, říká o připravovaných novinkách šéf hlinecké mlékárny

Advertorial   0:01 – ADVERTORIAL
Produkty jednoho z předních českých zpracovatelů mléka u spotřebitelů natolik zdomácněly, že si kvůli zažité chuti nedovolí měnit výrobní postup ani stroje, ve kterých se kondenzovaná ochucená mléka Salko, Jesenka a Pikao desítky let vyrábějí.
Mlékárna v Hlinsku

Mlékárna v Hlinsku | foto: MAFRA

„Osmdesát let vyrábíme v naší společnosti slazené kondenzované mléko stále stejným způsobem. Myslím, že na to můžeme být právem hrdí, protože takových výrobků na trhu mnoho nenajdete,“ říká Jiří Tvrdík, generální ředitel Mlékárny Hlinsko, která příští rok chystá portfolio svých výrobků rozšířit.

Poslední roky jsou velmi hektické, platí to i pro byznys. Jak proměnila válka na Ukrajině a ekonomická krize chod firmy?
My musíme pracovat pořád stejně. Velký vliv na výstupní ceny naší produkce však mají ceny surovin a materiálů, které nakupujeme.

Jaká je situace na trhu s mlékem v porovnání s loňským rokem? Kolik jste ho zpracovali a jak to vypadá s jeho cenou?
Zpracované mléko u nás v Hlinsku je zhruba na stejné úrovni jako v roce minulém. Opět se pohybujeme okolo 200 milionů litrů mléka. Výkupní cena od zemědělců v roce 2022 prudce rostla, v letošním roce do letních měsíců klesala, nyní opět začala růst.

Pravidelně narůstá vývoz mléčné suroviny z Česka, což může ohrozit provoz hlavně menších českých mlékáren. Ovlivňuje vývoz mléka také vás?
Děje se to pořád, ale nedělá nám to velký problém. Snažíme mít se zemědělci korektní vztahy. Je to otázka dlouhodobých vztahů a elementární důvěry. Určitá část zemědělců prodává mléko do zahraničí, ale je to záležitost hlavně příhraničních oblastí.

Dokážete odhadnout, jak se bude situace vyvíjet do budoucna?
V tuto chvíli je to opravdu obtížné. Doba je hodně turbulentní. Čekal bych, že příští rok bude trh hledat svoji novou rovnováhu. Na přelomu roku bude cena mléka zhruba 10,50 koruny za litr. Na jaké hladině se ustálí, se dá jenom tipovat. Hodně bude záležet na cenách vstupů. Pokud například ceny energií zase porostou, zcela jistě se to projeví i v cenách potravin.

Před krizemi jste své zboží exportovali do více než třiceti zemí světa. Platí to stále? A co Rusko?
Ano, stále to platí. Exportujeme do desítek zemí. Jejich skladba je pochopitelně různá a v čase se obměňuje. Ale do Ruska jsme nevozili, nevozíme a ani to neplánujeme. Hlavní důvod je nestabilita prostředí, kde se zákony nebo různá omezení mohou měnit z hodiny na hodinu.

Mlékárna Hlinsko

Historie Mlékárny Hlinsko sahá až do roku 1939. Mlékárnu založila švýcarská společnost Nestlé. Stavba mlékárny, později přezdívané „nestlovka“, byla oficiálně zahájena 4. července 1940. Výroba byla spuštěna v roce 1943 a o čtyři roky později mlékárna své výrobky poprvé vyvezla do světa. Sortiment se od roku 1943 moc nezměnil, dnes firma vyrábí mléko v krabicích, sušené a kondenzované mléko, máslo, smetany, tvaroh a zmrzlinu. Od roku 1964 společnost pro své výrobky používá značku Tatra. Společnost je od roku 2011 součástí koncernu Agrofert.

Mlékárna v Hlinsku

Jak se firmě daří, co se týče hospodářských výsledků?
Letošní rok bude hodně slabý. Očekáváme propad výsledku o přibližně tři čtvrtiny proti výsledkům předchozího roku. Export tvoří zhruba 50 procent ročního obratu firmy, který je přes 3 miliardy korun. Také připravujeme investice v řádech desítek milionů korun. Konkurence nikdy nespí. Musíme být konkurenceschopní nejen doma, ale i na světových trzích.

Inflace prý výrazně proměnila chování spotřebitelů. Pozorujete i vy změny v nakupování Čechů, anebo si mléčné výrobky z jídelníčku nevyškrtli?
Ano, je to pravda. Vidíme, to u dražších výrobků nebo dezertů, které si lidé mohou odpustit. Velmi zvažují, co si do nákupního košíku dají a co ne. U některých kategorií vidíme jasný pokles prodeje.

Jak s prodejem hýbe turbulentní doba před Vánocemi?
Samozřejmě poptávka před vánočními svátky stoupá. Vidíme to i na vyšších tržbách. Na vyšší prodeje se připravujeme už v září, kdy domlouváme objemy pro jednotlivé zákazníky. Musíme si některé výrobky předvyrobit. U trvanlivých výrobků to jde. Například Salka a smetany se na předvánočním trhu prodá velké množství. Po másle je před svátky také veliká poptávka, ale to se předem vyrobit nedá.

Kondenzované slazené mléko v tubě, populární Jesenka, chutnalo už herci Oldřichu Novému, který prý do mlékárny zaslal dopis, ve kterém popisoval svoje slasti a strasti s touto pochoutkou. Chutná Jesenka, Pikao a Piknik pořád stejně?
Tyto značky jsou společně se Salkem symbolem naší společnosti. Osmdesát let vyrábíme v naší společnosti slazené kondenzované mléko stále stejným způsobem. Myslím, že na to můžeme být právem hrdí, protože takových výrobků na trhu mnoho nenajdete. Tyto výrobky nejenže chutnají stejně, ale my je stále vyrábíme stejným výrobním postupem, stále na původním výrobním zařízení a u Pikaa používáme stále stejný druh kakaa.

Takže se u vás kondenzované mléko stále zpracovává v odparkách, které kladenská Poldovka vyrobila pouze ve dvou kusech?
Pořád. A dokud tady budu, tak se to nezmění. Stejné výrobní zařízení, stejný výrobní postup. Kondenzovaná slazená mléka jsou výrobky, které jsou tady s námi desítky let a pořád stejně chutnají. Kolik takových najdete…? To je naprostý unikát.

Jiří Tvrdík, generální ředitel Mlékárny Hlinsko

Zmínil jste energie, které jsou stále velkou neznámou. S cenami výrobků to může výrazně zamávat. Už víte, jaké budete mít ceníky v příštím roce?
Řeči o tom, že se ceny energií nezvýší, jsou plané, je to chiméra. Vláda se chvástá, že pokles silové elektřiny bude takový, že vykompenzuje navýšení cen distribuce. To bych si tvrdit netroufl. V případě, že nám porostou vstupy, na to logicky musíme reagovat výstupy. Jiné cesty není. V podporu průmyslu ze strany vlády moc nevěřím.

Solární panely by vám nepomohly?
Fotovoltaické elektrárny pro nás nemají moc velký význam. Máme velmi vysokou spotřebu. I kdybychom osadili panely všechny plochy, které máme k dispozici, tedy nejen střechy, ale i pozemky, vyrobíme maximálně dvě procenta naší spotřeby. Jdeme spíše cestou efektivnějšího využívání tlakového vzduchu, veškerého vyrobeného tepla a podobně.

Je to deset let, co jste spustili linku na výrobu tvarohů. Vyplatila se tato investice?
Ano, vyplatila a budeme portfolio výrobků produkovaných na této technologii v příštím roce rozšiřovat. Vstoupíme do výrobkových segmentů, které jsme doteď nikdy nedělali. Už o tom jednáme s našimi obchodními partnery, ale co to bude, to prozatím prozrazovat nebudu.

Všechny novinky budou z tvarohu?
Některé ano, některé ne. Detailnější být nemohu, konkurence nikdy nespí. Věřím, že ve druhém kvartálu příštího roku se novinky na trhu objeví. Už je testujeme. Doufáme, že půjde o žádané výrobky, že si je spotřebitele oblíbí a budou jim chutnat.

Přidáte zaměstnancům na výplatních páskách od příštího roku?
Minulý týden jsme se o tom zrovna bavili se zástupci odborů v naší společnosti. Jednání nejsou u konce, ale přidat našim zaměstnancům určitě chceme. V době tak vysoké inflace je to nezbytné.

Firmy si dlouhodobě stěžují na nedostatek pracovníků, zejména v odborných profesích. Je to problém i v Tatře? Museli jste propouštět?
Získávat nové pracovníky je složité. Hlavně do směnného provozu. Ve výrobě hodně automatizujeme. Lidi z profesí, které tím pádem již nepotřebujeme, se primárně snažíme přeškolit na jinou práci. Někdy to lze, ale někdy ne. Primárně musí o novou pozici mít zájem i daný zaměstnanec a musí mít chuť naučit se něco nového. Pokud ji nemá, musí nás bohužel opustit.

Hlinecká odborná škola jako jediná v republice před pěti lety otevřela unikátní obor mlékař. Co to pro vaši firmu znamenalo?
Projekt se rodil dlouho. Pracovali jsme na něm společně s panem starostou Hlinska i ředitelem školy. Oběma patří dík za to, že obor vznikl. Jenže ne všichni absolventi v mlékárně zůstali. Někdo zájem má, někdo ne a o některé jsme zase nestáli my. Ve firmě pracuje asi tak třetina těch, kteří obor dokončili.

Považujete to za úspěch?
Rozhodně. Bylo by naivní si myslet, že by v naší mlékárně zůstala polovina nebo dvě třetiny absolventů. Je rok, kdy se do prvního ročníku přihlásí třeba jen tři zájemci. Pak jsou absolventi, o které bychom velmi stáli, ale v průběhu školy zjistí, že chtějí pokračovat ve studiu dál. Já doufám, že se do Hlinska budou chtít vrátit.

Kolik zaměstnáváte lidí?
Aktuálně zaměstnáváme 265 kmenových pracovníků. Fluktuace u nás problém není. Jsem rád, že máme stabilní tým. Když k nám budou přicházet lidi, kteří o mlékařině alespoň něco vědí, zaplať pánbůh za to. I proto jsme do spolupráce se školou šli.

Autor:

Česko už není montovna aut, ale utíkají investice, varuje šéf průmyslové firmy

  • Nejčtenější

Kdo nečeká, není Čech. Antireklama na Českou poštu ovládla sítě, smějí se i pošťáci

Sociálními sítěmi se od středy rychle šíří zábavné video režiséra Vladimíra Špičky, které si dělá legraci z České pošty. Ke čtvrtečnímu odpoledni zaujalo video na platformě Instagram více než 170...

Zkušební nákup aneb když nestačí ani tři vozíky. Jak Češi obléhají Lidl Outlet

Redakce iDNES. cz provedla zkušební nákup v první outletové prodejně Lidl, kterou řetězec otevřel na začátku ledna v pražských Štěrboholích. Ani po deseti dnech zájem o zlevněné zboží neopadl,...

Dr. Oetker končí s výrobou v Kladně. Propustí skoro všechny zaměstnance

Společnost Dr. Oetker ze svého závodu v Kladně letos postupně propustí 114 ze 188 zaměstnanců. Firma tam ukončí výrobu. Důvodem jsou podle německé firmy zvyšující se náklady a to, že provoz už nelze...

Neratovická Spolana propustí většinu zaměstnanců a ukončí část výroby

Neratovická společnost Spolana ukončí v první polovině roku část výroby, kvůli čemuž propustí většinu zaměstnanců. Týkat se to bude zhruba 500 lidí, ve firmě jich zůstane kolem 150. Podnik při...

Minus dvanáct milionů. Majitel Brašnářství Tlustý nakonec dovedl firmu ke krachu

To, co majitel pražského Brašnářství Tlustý Ivan Petrův předvídal v srpnu, se nyní naplnilo. Firma míří do insolvenčního řízení, vyplývá z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Starou...

Do Grónska míří zlatá horečka, tání ledu otevírá zmrzlý ostrov těžařům

Obrovské přírodní zdroje Grónska včetně zásob kritických nerostných surovin jsou kvůli velkému úbytku ledu v posledních stále víc na očích. Ústup ledového příkrovu by tak mol přinést začátek tzv....

17. ledna 2025  13:39

Mitas v Praze končí, o práci přijde 270 lidí, oznámil japonský majitel

Pražský závod výrobce pneumatik Mitas do letošního června po více než 90 letech ukončí výrobu. Je dlouhodobě neefektivní a spoléhá se na zastaralé postupy, uvedla japonská společnost The Yokohama...

17. ledna 2025  13:01

Největší ruská banka Sberbank loni vydělala rekordních 1,56 bilionu rublů

Největší ruská banka Sberbank v loňském roce zvýšila čistý zisk podle ruských účetních standardů o 4,6 procenta na rekordních 1,56 bilionu rublů (374 miliard Kč). Hospodaření banky podpořil růst...

17. ledna 2025  11:27

Mařiče a obří fény jsou ekonesmysl, řešením jsou baterie, říká expert

Rozstřel

Zpráva o mařičích energie v podobě obřích fénů, které údajně spotřebovávají nejen v Česku elektřinu ve velkém, vyděsila veřejnost. Systém výkonové rovnováhy dorovnává rozdíly mezi výrobou a spotřebou...

17. ledna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eva Adamczyková je maminkou. Olympionici prozradili jméno miminka

Snowboardistka Eva Adamczyková (31) a herec Marek Adamczyk (37) se stali rodiči. Narození jejich prvního potomka na...

Zvládla jsem tisíc mužů za dvanáct hodin. To je rekord, říká Bonnie z OnlyFans

Pornoherečka Bonnie Blue (25) svůj obsah na OnlyFans a sociálních sítích považuje za vzdělávací. Za cíl měla v...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Hrachovcová nafotila akty s Hynkem Čermákem. Není to jen o tělech, říká

Tatérka a koučka Kateřina Kaira Hrachovcová (50) má postavu dvacítky. Postavit se před objektiv herce Hynka Čermáka...

Sebevraždu jsem měl naplánovanou do detailů, líčí lékař Tomáš Šebek

Premium Kdyby nešel na medicínu, možná by letěl chirurg Tomáš Šebek na Mars. Tvrdí, že si umí zorganizovat čas, baví ho...