Miroslav Grégr vytváří kolem ČEZu skupinu firem

- Generálního ředitele Českýchch energetických závodů - ČEZ Milana Černého zvolila dnešní valná hromada Severočeských dolů Chomutov za člena představenstva této společnosti. Zároveň akcionáři odsouhlasili rozšíření dozorčí rady z původních sedmi členů na devět. Novými členy představenstva se stali náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Milada Vlasáková a generální ředitel Škody Praha Stanislav Svoboda.

Majoritním vlastníkem těžební firmy, jejíž základní jmění činí 8,834 miliardy korun, je s 54 procenty Fond národního majetku. Druhým nejsilnějším akcionářem je dominantní tuzemský výrobce elektrické energie ČEZ, který vlastní 36,63 procenta akcií Severočeských dolů. Města a obce vlastní sedm procent akcií Severočeských dolů Chomutov.

V představenstvu společnosti zůstávají nadále generální ředitel Severočeských dolů Chomutov Vratislav Vajnar a finanční ředitel firmy Erich Grünbaum.
Z šesti členů dozorčí rady zvolených akcionáři je pět zástupců státu, které doplňuje starosta Chomutova Alexandr Novák. Tři zbývající členy zvolí zaměstnanci Severočeských dolů Chomutov ze svých řad.

Firma loni hospodařila se ziskem po zdanění 1,179 miliardy korun při celkových tržbách za prodej vlastních výrobků a služeb více než 8,112 miliardy Kč. Proti předcházejícímu roku vykázala společnost pokles zdaněného zisku o zhruba 32 miliónů Kč, tržby za prodej vlastních výrobků a služeb klesly o 227 miliónů korun.

Odbytová těžba loni proti předcházejícímu roku poklesla o zhruba 1,337 miliónu tun a dosáhla 21,548 miliónu tun hnědého uhlí. Podíl společnosti na trhu s hnědým uhlím tak dosáhl 41,9 procenta, což je o 1,9procentního bodu více než v roce 1997.