Ministři slibují, ekonomové pochybují

  • 11
Koalice se ve čtvrtek shodla na nižším rozpočtovém schodku. Členové kabinetu se ale předhánějí ve slibech, které volají po nemalých výdajích ze státní kasy. Premiér chce přidat učitelům, ministr Paroubek uvažuje, ze zvýší příspěvek na hypotéky. Ekonomové pochybují, kde na to stát vezme.

Premiér v pátek prohlásil, že učitelům přidá až dva tisíce korun měsíčně. - více zde

Paroubek chce víc přispívat na hypotéky
Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek chce zvýšit státní podporu k hypotékám na koupi a pořízení bytu. Na koupi bytu, který je starší než dva roky, Češi nyní dostávají dotaci jedno procento k úrokům z úvěru. Podle návrhu ministerstva pro místní rozvoj by se ale podpora měla zvýšit na dvě procenta.

Paroubkův rezort také zvažuje sjednocení podpory staršího a nového bydlení. Nové bydlení totiž stát kvůli nízkým úrokovým sazbám na trhu neposkytuje.

"Chceme podpořit všechny formy bytové výstavby pro všechny vrstvy obyvatel," dodal ministr.

Když chce vláda rozdávat, musí někde brát
Ekonomové ale pochybují, kde na to kabinet vezme. Koalice se totiž ve čtvrtek dohodla na nižším schodku. Podle plánů koaličních stran nepřesáhne 84 miliard korun. - více zde

"Předpokládám, že by vzalo za své vládní programové prohlášení. Většina výdajů státu je totiž daná zákonem. Vláda by tak musela šetřit na nemandatorních položkách," uvedla Helena Horská z České spořitelny.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová říká, že odhadnout šance vlády na splnění rozpočtu je velmi těžké.

"Je jasné, že když chce vláda rozdávat, musí někde jinde peníze získat. Dodržet rozpočet tak, jak plánuje koalice, možné je. Těžko ale zatím odhadnout šance, když kabinet zatím neřekl, kde chce ušetřit. V podstatě jedinou oblastí, kde může vláda peníze získat je sociální sféra. To by ovšem vyžadovalo změnu legislativy," řekla Šichtařová iDNES.

, ,