Sběr brambor je pro Vysočinu v průběhu září typický. Nejinak tomu bylo i v...

Sběr brambor je pro Vysočinu v průběhu září typický. Nejinak tomu bylo i v okolí Senožat na Pelhřimovsku. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Zrušit zelenou naftu je neúnosné, říká Toman. Podporu chce zachovat

  • 45
Podpora zemědělců v podobě daňové úlevy na naftě by měla zůstat, myslí si ministr zemědělství Miroslav Toman. Zrušení takzvané zelené nafty by podle něj bylo pro zemědělce neúnosné. Platná legislativa, přijatá v minulosti, přitom se zrušením podpory od roku 2014 počítá.

O ukončení vratky spotřební daně rozhodla Nečasova vláda, pro letošek však ještě zemědělci vybojovali kompromis v podobě 40procentní vratky daně. Bez této podpory by měli být zemědělci od roku 2014. Stát by tak proti letošku ušetřil přes jednu miliardu korun.

"Pro zemědělskou výrobu by bylo neúnosné zrušení podpory takzvané zelené nafty, a je proto nutné zachovat vrácení spotřební daně z minerálních olejů v úrovni platné od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2013. To znamená zachovat vrácení spotřební daně z minerálních olejů ve výši 40 procent, respektive 57 procent," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman ve středu večer v debatě se zemědělci v obci Klapý na Litoměřicku.

Hlavním důvodem zachování současné úrovně podpory je podle něj srovnání konkurenčních podmínek českých zemědělců se zemědělci v členských státech EU, kteří toto daňové zvýhodnění uplatňují.

O zachování vratky na 40 procentech měl zájem už Tomanův předchůdce v Nečasově vládě Petr Bendl (ODS), striktně proti byl naopak bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) i expremiér Nečas. (čtěte Bendl chce oživit podporu zelené nafty pro zemědělce)