Na Perštýně najdete prodejnu Ministerstva vnitra se zabavenými věcmi

Na Perštýně najdete prodejnu Ministerstva vnitra se zabavenými věcmi | foto: iDNES.cz

Sportovní móda na prodej přímo od policie. K mání je zabavené oblečení

  • 2
Ministerstvo vnitra prostřednictvím své prodejny v centru Prahy v pátek začalo prodávat sportovní oblečení značky Nord Blanc. Jedná se o zboží, které zajistila Policie ČR v rámci trestních řízení. Peníze z prodeje půjdou do fondu odškodnění obětí trestné činnosti.

Obchod Cenza (název odkazuje na zkratku Centra zajištěných aktiv) v ulici Na Pernštýně funguje od listopadu loňského roku. Pro ministerstvo je především informačním a výdejním místem, protože se většina zabaveného zboží prodává prostřednictvím aukčního portálu Aukro.

Původně v prodejně ministerstvo zájemcům nabízelo pouze elektroniku, kterou zákazníci vykoupili během několika týdnů. Cena prodávaného značkového outdoorového oblečení Nord Blanc se pohybuje v rozmezí od 250 do 1 150 korun.

Výtěžek ze zboží prodaného v prodejně Cenza je použit v tzv. fondu pro odškodnění obětí trestné činnosti, který vede Ministerstvo spravedlnosti. Z něj jsou odškodňovány oběti trestných činů.

Kromě elektroniky a oblečení draží Ministerstvo vnitra i například automobily, motocykly, stavební stroje nebo vybavení pro dům a zahradu. Za poslední tři roky prodalo Centru zajištěných aktiv přes 150 vozidel, necelý tisíc kusů elektroniky a další majetek v celkové hodnotě přesahující 30 milionů korun.

Předměty, které Cenza nabízí, nejsou věci získané přímo trestnou činností, například z krádeží či vloupání. Většinou jde o majetek provinilce, který policie zabaví jako náhradu škody. Nejčastěji je tedy zabaven v případech hospodářské trestné činnosti – např. krácení daní nebo zpronevěry.

Jak funguje fond odškodnění obětí trestné činnosti vysvětluje animované video Ministerstva vnitra: