Ministerstvo: Růst HDP pomůže snížit schodek

  • 5
Pokud si ekonomika podrží vyšší tempo růstu i do příštího roku, mohl by se státní rozpočet dočkat nečekané injekce v podobě vyšších příjmů. Návrh rozpočtu na příští rok se ale měnit nebude. Ministr financí Sobotka uvedl, že případné dodatečné daňové výnosy použije na snížení rozpočtového schodku.

Nízký odhad daňových příjmů na příští rok vládě nedávno vyčetli odboráři. Tvrdí, že kabinet je příliš skeptický ohledně růstu české ekonomiky. Podle odborů budou daňové výnosy o osm až deset miliard korun vyšší, než předpokládá návrh rozpočtu.

Odbory chtějí po vládě, aby vyšší výnosy použila na důchody, platy státních zaměstnanců a další výdaje. Sobotka to však odmítl.

"Během rozpočtového procesu nebudeme zvyšovat odhad daňových příjmů. Budou-li dodatečné daňové příjmy, budou použity na snížení schodku," tlumočil Sobotkova slova mluvčí Marek Zeman.

Domácí ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila růst na 4,1 z revidovaných 3,5 procenta v 1. čtvrtletí. Jde o nejvyšší růst od posledního čtvrtletí roku 2000. MF nyní ve světle aktuálních údajů o HDP přehodnocuje svou makroekonomickou prognózu. - více ZDE