Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhne prodej státního podílu v Mostecké uhelné

- O dokončení privatizace státního podílu v Mostecké uhelné společnosti jednalo ministerstvo průmyslu a obchodu jako vykonavatel akcionářských práv státu se zástupci většinového akcionáře MUS, americké společnosti The Appian Group. "Ministerstvo navrhne vládě prodat státní podíl v MUS a získané prostředky vložit do Hornické revitalizační agentury," řekla mluvčí MPO Dagmar Plachá s tím, že tento záměr podpořili i zástupci The Appian Group.

Stát v současné době drží v MUS 46,29 procenta a The Appian Group 49,98 procenta.

Hornická revitalizační agentura, v níž bude mít 60procentní podíl stát a 34 procent akcií bude kontrolovat Mostecká uhelná, by měla zajišťovat programy řízeného přechodu zaměstnanců z důlního průmyslu do jiných odvětví.

Kromě avizovaných prostředků z prodeje státního podílu v Mostecké uhelné získá agentura 100 miliónů korun z celkem 250 miliónů korun určených ze státního rozpočtu pro rozvoj severozápadních Čech a dalších 50 miliónů korun do ní vloží Mostecká uhelná

"Většinový akcionář dále navrhl státu, že zprostředkuje jednání o případné pomoci světových finančních institucí při revitalizaci severozápadních Čech," uvedla Plachá a jmenovala například Světovou banku, EBRD, IFC nebo MMF.

Appian Group prostřednictvím svého zástupce deklaroval plnou podporu Mostecké uhelné v Hornické a sociální radě Mostecka a rozhodl se poskytnout do Fondu projektů této instituce 250 tisíc amerických dolarů.

Vzhledem k převisu nabídky uhlí na českém trhu, který bude spíše střednědobým než krátkodobým trendem, oznámil většinový akcionář na jednání záměr i nadále pokračovat v nastoupené restrukturalizaci Mostecké uhelné.