ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

V oběhu je 700 miliard korun v bankovkách a mincích. To je dosud rekord

  • 16
Poprvé v historii České republiky překonala celková hodnota všech bankovek a mincí v peněžním oběhu hranici 700 miliard korun. Tato částka představuje více než 2,6 miliardy kusů bankovek a mincí. Nejvíce jsou zastoupeny korunové mince a dvoutisícové bankovky.

Od prvního dne, kdy začala česká měna na území České republiky platit, narostlo množství bankovek a mincí o 673,1 miliard korun. Původně, k 8. únoru roku 1993, bylo v oběhu 28,1 miliard korun. Součet hmotnosti všech mincí, které jsou aktuálně v oběhu, je přes 11 100 tun, což by naplnilo zhruba 555 vagónů po 20 tunách.

Oběživo v oběhu roste dlouhodobě. První významný růst se odehrál v roce 2000, kdy lidé začali hromadně vybírat hotovost kvůli pádu Investiční a poštovní banky. K mimořádnému výběru hotovosti ze strany obyvatel Česka došlo i v roce 2008, kdy svět zasáhla finanční a navazující hospodářská krize. Poslední významný nárůst oběživa se odehrál v letošním březnu, a to kvůli přijímaným vládním opatřením v souvislosti s pandemií covid-19.

Za letošním nárůstem stojí obavy

Hotovost je opět na vzestupu. Pandemie přesto posílí platby kartou

Česká národní banka si letošní narůst spojuje s obavami, které v lidech vzbudila koronavirová pandemie. Někteří obyvatelé si vytvořili dostatečný finanční polštář v hotovosti pro případ neočekávaných událostí. Ty pak nedokázali kvůli zastavení části ekonomiky zcela utratit. Více bankovek a mincí drželi kvůli obávám i podnikatelé. Za pouhých 28 měsíců narostlo oběživo o více než sto miliard korun.

„Po skončení první vlny pandemie zůstalo v oběhu o cca 30 miliard korun hotovosti více, než by odpovídalo standardnímu vývoji ve společnosti. S druhou vlnou pandemie a částečným uzavřením ekonomiky objem hotovosti v oběhu opět vzrostl, ale už ne tak výrazně jako na jaře,“ uvedla Česká národní banka.