Restaurace s michelinským označením.

Restaurace s michelinským označením. | foto: Profimedia.cz

Hledá se deset milionů. Českým restauracím hrozí ztráta michelinských hvězd

  • 187
Zařadit českou restauraci do proslulého michelinského průvodce již nebude zadarmo. Společnost Michelin totiž po Česku požaduje za tříletý členský poplatek deset milionů korun. S financováním by nyní mělo pomoci ministerstvo pro místní rozvoj, resort momentálně vyhodnocuje náklady. V zájmu agentury CzechTourism, která pod něj spadá, je v průvodci zůstat.

Smlouvy již podepsala většina zemí jako Maďarsko nebo Slovinsko, Česko však stále váhá. Pro rok 2022 zatím Michelin doporučení pro Česko nevydal, protože i tento rok zpoplatnil.

„Oblast gastronomie je tradiční součástí komunikace agentury CzechTourism. Průběžně jedná jak s asociacemi, tak se soukromými subjekty včetně společnosti Michelin. Ministerstvo pro místní rozvoj náklady vyhodnocuje, bude je konzultovat s dalšími resorty a budou následovat další potřebné kroky k řešení. Rozhodnutí padne v horizontu týdnů,“ uvedl Petr Waleczko, zástupce vedoucí komunikace a PR manažer Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Restaurace s michelinskou hvězdou

„Je v zájmu organizací, aby průvodce v ČR zůstal. My jako agentura se samozřejmě zasazujeme o to, abychom podpořili gastronomii, příklady z poslední doby najdete mimo jiné na našem webu. Nic dalšího ale v tento moment říct nemohu,“ řekl k tématu ředitel české centrály cestovního ruchu CzechTourism Jan Herget.

Česká republika má nyní dvě restaurace s jednou michelinskou hvězdou: Field a La Degustation Bohême Bourgeoise. Když se redakce iDNES.cz na ně obrátila s dotazy, odpověděla jen jedna a navíc vyhýbavě. „Čekáme na jejich výsledek,“ krátce odepsala PR manažerka restaurace Field Klára Stadlerová.

Co je to michelinská hvězda?

Ocenění se uděluje restauracím s vynikající kuchyní. Zohledňuj pět univerzálních kritérií: kvalitu surovin, harmonii chutí, mistrovství technik, osobnost šéfkuchaře, která se projevuje v jeho kuchyni, a stejně tak důležitá je konzistence celého menu i v průběhu času.

Co je ocenění Bib Gourmand?

Od roku 1955 používá průvodce Michelin k hodnocení restaurací s výbornou kuchyní za dobrou cenu hlavičku olizujícího se panáčka Michelin.

Pět podniků v Česku má ocenění Bib Gourmand. Jsou to Divinis, Eska, Dejvická 34 by Tomáš Černý, The Eatery a Na kopci. Kromě toho průvodce v Praze doporučuje dvacet dalších podniků, mimo Prahu se ale zatím nerozšířil. Pro rok 2022 zatím Michelin nevydal doporučení.

Poprvé Česko získalo michelinskou hvězdu v roce 2008, kdy ji dostala restaurace Allegro v hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. V roce 2009 se s ní připojila restaurace Maze v hotelu Hilton slavného britského šéfkuchaře Gordona Ramsayho, která však zavřela ještě před vyhlášením ocenění.

Restaurace Alcron byla držitelem hvězdy od roku 2012, než o ni v roce 2018 přišla. V roce 1926 začal francouzský průvodce hodnotit restaurace na základě počtu hvězd. Až do roku 1931 se používala jedna nebo žádná hvězda. V roce 1931 změnil průvodce barvu z modré obálky na červenou a také byla oficiálně uveřejněna stupnice jedné až tří hvězd.

Jednou hvězdou se klasifikují restaurace s velmi dobrou kuchyní v jejich kategorii. Dvě hvězdy dostávají restaurace s excelentní kuchyní. Tři hvězdy obdrží restaurace s výjimečnou kuchyní.