Ne všechny české supermarkety vytlačily nadnárodní giganty. Drží se například Prior či dovozce levného zboží Bankrot. | foto: Profimedia.cz

MF DNES: Značky Prior či Jednota se znovu objevují

  • 16
Pamatujete na české supermarkety Top, Tip, Rema 1000, Pronto či Vít? Že ne? A co třeba Sama? To byla vůbec nejpočetnější síť obchodů s potravinami. Ještě před deseti lety vládli čeští majitelé žebříčkům největších obchodníků v zemi.

Z deseti nejrozšířenějších obchodních řetězců jich polovina patřila domácím podnikatelům. A jejich prodejny s potravinami, drogerií či elektronikou se počítaly na stovky. Většina z nich zkrachovala. Za loňský rok se udrží z první desítky jediný, dovozce a prodejce tabáku a novin Geco.

Velcí čeští obchodníci však úplně nevymřeli. Přežívají v závětří, ve svém kraji, ve svém oboru, o který zatím světoví obři nestojí.

Dobře se daří i českým podnikatelům, kteří vsadili na dovoz velmi levného textilu či suvenýrů z Asie. Cenoví bojovníci, jako jsou obchody Vše za 39, Hák a Hák, SOS Textil či Bankrot, obsazují i dobré adresy v centru velkých měst.

Majitelé obchodů Vše za 39, tři Češi ze Slaného a dva Srbové, počítají s hodně dlouhodobou prosperitou, protože už se připravili na příchod eura. Až se tak jednou stane, vyrojí se obchody Vše za 1,29, Vše za 1,33 nebo Vše za 1,99. Zatím nevědí, kolik eur bude odpovídat devětatřiceti korunám. Pro jistotu si zaregistrovali více obchodních značek.

Jiní podnikatelé zase sázejí na tradici slavných domácích značek. Alexandr Seidl je majitelem sedmnácti obchodních domů Prior, které byly před listopadem 1989 v každém větším městě. Patří mu i známá značka s francouzským zvukem, ale s výrobky z Číny, Le Cygne Sportif.

V některých oborech jsou Češi dokonce extrémně silní. Například knihy jsou pro silné zahraniční řetězce zatím tabu. Trojice Kanzelsberger, Jiří Jirásek s Luxorem a Jan Maivald s Levnými knihami mezi sebe zatím nikoho z ciziny nepustila. Asi jim pomáhá čeština.

Chcete vědět více?.

Úspěchům českých obchodníků se věnuje i dnešní MF DNES.