Hrad Kunětická hora na Pardubicku - regionu, kde se podle testu MF DNES žije nejlépe

Hrad Kunětická hora na Pardubicku - regionu, kde se podle testu MF DNES žije nejlépe | foto: RADEK KALHOUS, MF DNES

MF DNES: Nejlépe se žije na Pardubicku

  • 230
MF DNES provedla velké srovnání okresů jako míst vhodných pro život. Pořadí sestavila v unikátním výzkumu, za každý okres porovnávala padesátku různých ukazatelů. Nejlépe z celé republiky se co do kvality života umístilo Pardubicko. Na druhém místě je bývalý okres Rychnov nad Kněžnou, třetí Praha.

MAPA: Kde se žije nejlépe? (.pdf)

Pardubickému regionu však pomohla velká vyrovnanost, v naprosté většině statistik se umístil v horní polovině. Lidé se zde dožívají vysokého věku, jsou vzdělaní, nezaměstnanost se drží na únosných pěti procentech.

Mezi celými kraji si vede výborně Vysočina. Kraj sice zaostává ve mzdách, většina z další padesátky ukazatelů však pomohla jednotlivým okresům k lepšímu umístění. Lidé zde mají poměrně velkou šanci, že se dožijí vysokého věku, dýchají čistý vzduch a netrápí je vysoká kriminalita.

Na konci žebříčku jasně převažují severočeské okresy. Nejhůř dopadlo Lounsko, Teplicko a úplně poslední Mostecko. "Na dně budou tyto regiony pravděpodobně dlouhodobě," uvedl geograf Jakub Novák.

Žebříček sestavila MF DNES za spolupráce Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Vyplývá z něj, že nejlepší podmínky pro život v Česku nabízejí velká města a na první pohled nenápadné okresy, které se ničím nevymykají.

"Uherskohradišťsko, Rychnovsko, Pelhřimovsko – to jsou oblasti, které mají nízkou nezaměstnanost a průměrné ekonomické charakteristiky, ale těží z kvalitního životního prostředí, aktivity obyvatelstva či ze silné vazby místních k regionu," vysvětlil Martin Ouředníček z katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty.

Pokud by žebříček vycházel pouze z ekonomických ukazatelů, stane se jasným vítězem Praha.

Velkou naději na další rozvoj předvídají odborníci příměstským oblastem. Staví se zde nejvíce bytů, přicházejí sem ročně tisíce nových obyvatel. Vzorovým příkladem je okolí Prahy.

Chcete vědět více?.

V dnešní MF DNES najdete podrobné srovnání podle okresů.