Schrödera střídá ve funkci Merkelová.

Schrödera střídá ve funkci Merkelová. - Německou kancléřkou se stane Angela Merkelová. | foto: ČTK

Merkelová do Německa reformy nepřinese

  • 2
Nová německá vláda, kterou zřejmě povede Angela Merkelová, podle ekonomů nebude mít dost síly provést všechny radikální reformy ekonomiky slibované ve vlastní předvolební kampani.

"Důležité strukturální reformy na trhu práce a v oblasti sociálního zabezpečení jsou minulostí. Je na čase dát sbohem představám o zavedení mnohem pružnějšího systému kolektivních smluv a snížení nemzdových nákladů na zaměstnance," uvedl pro agenturu Reuters ekonom Andreas Rees z HVB Group.

Když v pondělí vyšlo najevo, že novou německou vládu poprvé v historii povede žena, přivítaly to trhy mírným optimismem. Začala stoupat cena akcií obchodovaných na burze ve Frankfurtu, takže její index DAX vzrostl o necelé procento, na 5049,4 bodu.

Rostly i další evropské burzy a mírně zpevnilo i euro. Investoři začali doufat, že Merkelovou slibované reformy budou po povolebním patu nakonec přijaty a oživí německou ekonomiku.

Pak však obchodníkům došly okolnosti, za nichž se kancléřka funkce ujímá.  "Merkelová byla přinucena udělat příliš mnoho ústupků, aby se mohla stát kancléřkou. A to zcela jistě není pro trhy ideální vyhlídka, říká analytik Heno Ruland z brokerské firmy Steubing.

Včera již německé akcie smazaly předchozí zisky a proti dolaru ztratilo i euro. Stalo se tak poté, co se začaly objevovat zprávy, jak si mezi sebou Merkelové křesťanští demokraté a sociální demokraté vedení odstupujícím kancléřem Gerhardem Schröderem rozdělí vládní posty.

Obě strany budou mít po osmi křeslech, SPD však obsadí křesla ministra financí, práce a zdravotnictví, která jsou pro reformy klíčová.

I Schröder měl v plánu provádět reformy, původně chtěl dokonce omezit sociální dávky a změnit penzijní systém. Sklidil za to však kritiku, a tak před volbami slíbil, že bude hájit práva zaměstnanců.

Zde bude zřejmě největší konflikt, protože Merkelová zase slíbila pomoci firmám snížit náklady na zaměstnance a snadněji je propouštět i najímat. To by mělo zvýšit konkurenceschopnost německých firem.

Obě strany sice mají rozdílné názory na reformy trhu práce a firemních daní a odpisů, shodují se však v potřebě reforem v jiných oblastech, jako je sociální zabezpečení či penzijní systém. "K úplné stagnaci reforem zřejmě nedojde, již na jaře zřejmě vláda podnikne určité kroky a sníží daňovou zátěž podniků," zůstává alespoň částečně optimistou analytik Dresdner Bank Rolf Schneider.

Zůstává však otázka, jak rychle vláda o svých úmyslech přesvědčí investory, které stále tíží výsledek voleb. Ani pravicoví křesťanští demokraté, ani levicoví socialisté nezískali dostatečnou většinu, aby prosadili svou představu reforem.

"Pat mohl paralyzovat akceschopnost státní správy a pokračování již spuštěných reforem. Tato situace mohla také omezit sílu německého hlasu v EU, kde se láme chleba nejen ohledně schvalování rozpočtu na roky 2007 až 2013, ale také z hlediska priorit dalšího směřování EU," řekl těsně po německých volbách expert na EU v České spořitelně Petr Zahradník.

Podle něho situace v Německu nebude mít hlubší dopady na české firmy, kam směřuje největší podíl jejich vývozu.