Menší města ustupují od stavby bytů

Menší města v Karlovarském kraji postupně ustupují od městské bytové výstavby. Oproti Karlovým Varům, kde je stále poptávka po nových bytech, je v menších městech zájem kvůli prodejním cenám nižší. Města odrazují i tvrdé podmínky pro získání dotací. Vyplynulo to z průzkumu ve městech Karlovarského kraje.

Karlovy Vary letos dokončily po třech letech výstavbu obytného komplexu v městské části Drahovice. Ve dvou etapách tady vzniklo 67 nájemních bytů. Letos v srpnu by měla být také dokončena první etapa bytové výstavby ve Staré Roli, kde bude 128 bytů. Celkem by zde mělo vzniknout 320 bytů za zhruba 370 milionů korun.

Masivní výstavba městských bytů, nejrozsáhlejší od 80. let minulého století, se uskutečňuje v Aši. Na přelomu roku zde předali nájemníkům 94 nových bytů na Hlavní ulici a v letošním roce by k nim mělo přibýt dalších 35 bytů za asi 35 milionů korun.

„Termín dokončení je 31. prosinec letošního roku. Nájemníci by se mohli stěhovat začátkem příštího roku,“ řekl starosta Aše Dalibor Blažek. Byty se obsazují postupně, přičemž velkou část zájemců tvoří lidé, kteří nepocházejí z Aše. Další bytovou výstavbu město v nejbližší době neplánuje.

V Chebu by měli letos dokončit 62 bytů v ulici Pod nemocnicí. Problémy se zněním smluv sice oddálily sepisování smluv s nájemníky, ale v současné době se už zájemci mohou o byty hlásit. Důvodem byly pochybnosti o znění smluv se zájemci o byty a o stanovách družstva domu. Zastupitelé se obávali, aby v případě pochybení nemuselo město dotaci ve výši 20 milionů v budoucnu vracet.

VÝVOJ CEN BYTŮ SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

V Sokolově už město několik let nové byty nestaví. Podle starosty města Karla Jakobce je výhodnější přenechat iniciativu soukromým investorům. Bez státní dotace staví každoročně několik nových bytů Březová na Sokolovsku. Podle starosty Miroslava Boudy jsou podmínky dotací nepřijatelné. „Ušetřili jsme peníze z prodeje bytů, a ty nyní používáme při stavbě nových,“ řekl Bouda.