Radko Martínek

Radko Martínek - Radko Martínek. | foto: Dan Materna

Martínek: Dědění bytů je rozumné

  • 29
Radko Martínek je jedním ze čtyř nových ministrů ve vládě Jiřího Paroubka. Ministerstvo pro místní rozvoj převzal právě po něm. "V této vládě jsem proto, že si myslím, že je schopná vyřešit řadu problémů lidí i regionů, kteří na tom nejsou nejlépe," řekl Martínek v on-line rozhovoru.

Jedním z hlavních úkolů, se kterým se musí na ministerstvu poprat, je otázka nájemného.

Martínkův rezort v současné době připravuje zákon, který by měl uvolnit trh s byty. Počítá s řadou změn. Jednou z nich je například ta, že děti budou moci po rodičích dědit dekret, pokud nemají vlastní bydlení. - více zde

CELÝ ROZHOVOR
NAJDETE ZDE

"Dědění bytů v přímé linii je podle mého názoru rozumné, nicméně je třeba si uvědomit, že po uplynutí přechodného období bude i pro tyto byty platit normální smluvní vztah," řekl ministr v on-line rozhovoru.

Ministr říká, že jeho zákon v relativně krátké době situaci na trhu s byty zlepší, pomoci by měl mladým rodinám i méně majetným, i když ani jim se zvyšování nevyhne.

"Nemohli jsme deregulaci podmiňovat zásadou, že se nájemné bude měnit pouze bohatým a chudým nikoli. Proto v přechodném období nájemné upravujeme, ale současně těm, jejichž náklady na bydlení přesáhnout třetinu čistých příjmů budeme adresně pomáhat. Považuji tento model za sociální, " uvedl Martínek.

Dodal, že ty, kteří potřebují sociální pomoc, podpoří ministerstvo práce a sociálních věcí, které připravuje nový zákon o hmotné nouzi.

Radko Martínek byl členem KSČ. V roce 1996 vstoupil do ČSSD, o dva roky později byl zvolen poslancem. Od roku 2002 je šéfem sněmovního výboru pro regionální rozvoj. o ministerské křeslo se ucházel už pětkrát. Je ženatý a má dvě děti.