Zástupci iniciativy Jsme fér předali náměstkovi ministra financí Jiřímu...

Zástupci iniciativy Jsme fér předali náměstkovi ministra financí Jiřímu Valentovi v den projednávání státního rozpočtu před sídlem Sněmovny symbolický šek. (15. listopadu 2023) | foto: ČTK

Manželství pro všechny pomůže ekonomice, míní iniciativa. Ministerstvu dala šek

  • 43
Zástupci iniciativy Jsme fér ve středu náměstkovi ministra financí Jiřímu Valentovi předali symbolický šek na 37 miliard korun. Částka podle nich představuje odhadované pozitivní ekonomické dopady, které by ročně mělo přijetí manželství pro všechny páry.

Den, kdy se ve Sněmovně začíná ve druhém čtení projednávat rozpočet na příští rok, je dobrou příležitostí ukázat, že přijetí manželství pro všechny může přinést peníze do české ekonomiky i do státní pokladny, uvedla právnička a zástupkyně iniciativy Lucia Zachariášová.

Valenta šek a studii poukazující na ekonomické přínosy schválení manželství pro všechny převzal, zástupcům iniciativy slíbil, že ji předá ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi.

Už v září požádalo 66 velkých firem či bank v Česku premiéra Petra Fialu o podporu přijetí zákona o manželství pro všechny. Adresovaly mu otevřený dopis s výzvou. Píšou v něm, že nerovné podmínky pro LGBT+ lidi znamenají pro zaměstnavatele náklady a pro společnost miliardové ekonomické ztráty.

Podpořte manželství pro všechny, žádá 66 firem premiéra. Fiala chce debatu

Předseda vlády v reakci uvedl, že se nikdy nebránil debatě o posunu legislativy, aby stejnopohlavní páry měly víc práv. Firmám za jejich podnět poděkoval. Podle premiéra by poslanci v morálních a etických otázkách měli rozhodovat volně podle svého přesvědčení.

Od července 2006 mohou páry gayů a leseb uzavírat v ČR registrované partnerství. Zákon o rovném manželství se začal projednávat v roce 2016. Ve Sněmovně je norma i v tomto volebním období. Současně zákonodárci jednají i o protinávrhu na uzákonění manželství jen jako svazku muže a ženy.

Ekonomika přichází o miliardy, říká analýza

Zástupci iniciativy Jsme fér se odvolávají na analýzu výzkumné organizace Open For Business, která zastřešuje nadnárodní konzultační firmy. Z analýzy podle nich vyplývá, že kvůli nerovnému postavení přichází česká ekonomika ročně až o 37,6 miliardy korun. Podle analýzy jsou za dopady výdaje ve zdravotnictví, diskriminace i neutracené peníze ve svatebním byznysu. Autoři počítají s rozpětím podílu LGBT+ lidí v populaci. Zohledňují případný počet párů, zájem o sňatky, náklady na českou svatbu, poplatky za ni, výskyt depresí, počty hlášených případů napadení, výdaje na léčbu či produktivitu práce kvůli obtížím.

Ne manželství, ale partnerství. Tak se má říkat svazku osob stejného pohlaví

V závěrečné zprávě uvádějí, že diskriminace LGBT+ lidí může každý rok v Česku stát 0,1 až 0,7 procenta HDP. Sumu vyčíslili na pět až 37,6 miliardy korun. Kvůli léčbě po násilných výpadech, depresím, nemocenským a ušlým ziskům to může být miliarda až 19,5 miliardy korun. Nevyužití lidského kapitálu kvůli vyčleňování může znamenat 3,3 až 15,4 miliardy. Svatební byznys nezískává 0,6 až 2,7 miliardy korun.

Podle zákona nemají registrovaní třeba společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod. Sirotčí důchod nemusí získat ani jejich potomek. Registrované dvojici zákon adopci zakazuje. V ČR takzvané duhové rodiny s dětmi žijí. Oficiálně mohou mít děti dvou matek a dvou otců ale jen jednoho rodiče.

,