Nejvíce cizích peněz se hromadí v Číně

Nejvíce cizích peněz se hromadí v Číně

Mamutí rezervy Číny se do čtyř let zdvojnásobí

  • 23
Čína hromadí zahraniční měny a posílá do oběhu své jüany. Tím vytváří tlak na jejich znehodnocení, což nevoní západním zemím. Levné zboží z Číny je pro ně totiž nelehkou konkurencí. Pokles kursu jüanu čínské výrobky ještě zlevňuje a konkurenční nevýhoda evropských a amerických výrobců se dál prohlubuje.

Podle významného čínského ekonoma Čonga Weje to bude trvat jen čtyři roky, než rezervy cizích měn, které spravuje čínská centrální banka, nabudou dvojnásobného objemu oproti dnešku.

V současnosti vězí v Lidové bance Číny v cizích měnách téměř bilion dolarů (22,5 bilionu korun). Čínské rezervy narůstají tak rychle, že letos na jaře předstihla tradičně největšího držitele zásoby cizích měn - Japonsko.

Rekordní rezervy jsou výsledkem obchodního přebytku, který se vůči většině zemí vytrvale zvyšuje. Analytici odhadují, že až 70 procent, tedy 700 miliard dolarů drží Čína právě v amerických dolarech.

Podle Čonga stačí "říši středu" držet v cizích měnách jen 800 miliard dolarů, a proto by se měla změnit správa rezerv. Nárůst na avizované 2 biliony dolarů je totiž podle Čonga nežádoucí.

Vše, co je navíc, by země prý měla investovat do jiných instrumentů, než investuje teď. Někteří odborníci tvrdí, že Čína by měla rezerv využít k nákupu strategických komodit, úhradě reformy státních podniků a ke zlepšení stavu sociálního fondu.

,